Mahlerrel a graffitisek ellen

2009. augusztus 1., szombat, Magazin

Komolyzenei felvételekkel üzent hadat a Kent grófságbéli Dartford önkormányzata a graffitiseknek, akikre különösen riasztó hatást gyakorolnak Gustav Mahler osztrák zeneszerző szerzeményei.

A tinédzserek, akiknek kedvenc gyülekezőhelye a dartfordi központi parkhoz vezető gyalogos-aluljáró volt, sok bosszúságot okoztak a városlakóknak hangoskodásukkal, de legfőképp azzal, hogy minden talpalatnyi helyet graffitikkel borítottak — olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. A helyzet gyökeresen megváltozott március óta, amikor megkezdődtek az aluljáróban a komolyzenei hangversenyek: a hangszórókon keresztül sugárzott zene elriasztotta a kamaszokat, akik másutt gyülekeznek. Az aluljáróban immár tisztaság van, s a járókelők is nagyobb biztonságban érzik magukat.

A városi önkormányzat szeretné kibővíteni a zenei kínálatot — a jövőben Mahler mellett Mozart és Händel is ,,szóhoz jut" az aluljáróban. A hatóságok gondoltak azonban a graffitisekre is, akiknek megengedték, hogy a közelben lévő korcsolyapályát övező falakat kidekorálják. A komolyzenét korábban a közeli Northfleet némely üzlete is bevetette az unatkozó kamaszok ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-01: Magazin - x:

Annamari a toplistán

A múlt héten Dancs Annamari Live Your Life című dala felkerült a Kiss FM Rádió játszási listájára és ennek a 40-es toplistájára.
2009-08-01: Kultúra - x:

Szentgyörgyi Demokritos: Újságírók vagytok, világítsatok! (Vázlat Kozma Hugóról) — Bogdán László

Kozma Hugó a hajdani Sepsiszentgyörgy legendás alakja volt, egy ideig állítólag színi direktorként is tevékenykedett, de erre vonatkozólag elmosódnak az adatok, én már leszálló ágában ismertem meg, amikor közvetlenül, nyílt és kérlelhetetlen proletár őszinteséggel így mutatkozott be, meg-megigazítva nyelvével mozgó protézisét: ,,Koma Hugó vagyok, bukott színházigazgató, költő és úri szabó. Az urak áldozata, nekik szabtam és varrtam a nadrágokat, kabátokat, egy időben atillákat, szmokingokat és a frakkokat, nekik, a kapitalizmus élveteg haszonélvezőinek, de mindég kihíztak belőle, és kezdhettem elölről. Az urak áldozata vagyok…"