Matúz Gábor dokumentumfilmjeA legbátrabb város — Bogdán László

2009. augusztus 1., szombat, Kultúra

A legbátrabb város Balassagyarmat visszafoglalásáról szól. A fikciós dokumentumfilmben — ahol időnként a narrátor (Szersén Gyula) és a történész szakértők (Gere József, Paul Gradvohl, Moroslav Jerábek, Rudolf Kucera, Popély Gyula, Romsics Ignác, Szabó József János, Tyekvicska Árpád) szavai nyomán megelevenedik a pergő történet.

Az eljátszott jelenetek mértéktartóan, helyenként nagy drámai erővel illusztrálják Balassagyarmat visszafoglalásának, a megszálló cseh csapatok kiűzésének tragikus momentumokban igazán nem szűkölködő, drámai történetét. Az operatőr Schodl Dávidtól nem idegen egy kis száraz önmegtartóztatás sem, fedőképei, mint a fikciós történetszilánkok, mint a bevágott dokumentumrészletek jól illusztrálják a történetet.

De pontosan miről is van szó ebben a 98 perces dokumentumfilmben?

Az első világháború végén vagyunk, egy nyomasztó emlékezetű magyar hadügyminiszter alkoholos állapotban már bejelenti, hogy nem akarok katonát látni, az ország megy széjjelfelé, a szomszédos országok, köztük az akkoriban alakuló Csehszlovákia, fittyet hányva az antanthatárvonalakra, újabb és újabb területeket szállnak meg, így átkelve az Ipolyon — a folyó az akkori demarkációs vonal — megszállják Balassagyarmatot is.

Tulajdonképpen, ahogyan az egyik történész ki is fejti, az akkori szénfüggő világban a salgótarjáni és távlatilag a tatabányai széntartalék megszerzése a feladat, ettől azonban a tény, hogy Balassagyarmatot is megszállják az idegen hódítók, tény marad. Mivel a frontról hazaözönlő katonaság egy része eldobálja fegyvereit, a balassagyarmati vasutasok — akiknek döntő szerepük van városuk visszafoglalásában — összeszedik a fegyvereket, a muníciót, és elrejtik!

Így, amikor üt az óra, és megkezdődik a város visszafoglalása, van fegyverük. Jegyezzük meg a dátumot: 19l9. január 29-én egy hazafias szellemű, a vereségbe belenyugodni képtelen magyar tiszt, Vízi Zsigmond százados vezetésével indul a támadás. (Vízi már hetekkel azelőtt a székely hadosztály mintájára palóc légiót akar szervezni, hogy megvédelmezhesse szülőföldjét, de kísérlete a katonák köreibe furakodó bolsevista agitátorok miatt nem sikerül.) A meglepetésszerű támadás sikeresen indul, azonban a cseh légió katonái által megszállt laktanya visszafoglalása első nekifutásra mégsem sikerül. A katonák között — akik egyébként az első órában a laktanya visszafoglalása során egymásra lövöldözve, nem Vízi százados hibájából, csúfosan leszerepelnek — civilek, vasutasok, közhivatalnokok, diákok, a városuk sorsáért aggódó polgárok is részt vesznek a harcokban, bizonyítva, hogy a bátorság nem megvetendő erény, sikerül is kiűzniük a megszálló csapatokat.

Volt egy város — mondja a film végén a narrátor —, amelyiknek a lakói leküzdötték tehetetlenségüket.

Ez sajnos, nem változtathatta meg a história menetét, a történelmi Magyarország szétesését, meghatározta viszont a város sorsát, és sokáig elhallgatott példát mutatott a civil bátorságról.

A film — nem egy vonatkozásban a hézagos történelemoktatást is pótolva — a balassagyarmati hősöknek állít emléket. Civileknek és katonáknak, akik egy kedvezőtlen történelmi helyzetben, nem mindennapi bátorságról téve tanúbizonyságot, nem nyugodtak bele a vesztes szerepébe, amelyet a film narrátora szerint a történelem írt meg számukra...

Kíváncsiak vagyunk, melyik magyar televízió, és mikor fogja bemutatni ezt a különös és felkavaró dokumentumfilmet…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-08-01: Kultúra - x:

Filmet forgatnak Háromszéken — Farkas Réka

Nagy a nyüzsgés Kőröspatak határában. Az egykori bánya irodáinak szomszédságában régi időket idéző katonák, milicisták fogadnak, zászlók, kommunista feliratok és határőrsorompó. Ma már szinte elfeledett gépkocsik várakoznak, egy ócska Škoda, odébb egy ARO, no meg az őrző-védők, akik rögtön igyekeznek arrébb terelni a szájtátót: Filmezés folyik, kérem, ne zavarjanak, itt nem lehet megállni. Új magyar film forgatását kezdték meg az elmúlt hét elején megyénkben, Elek Judit, a neves magyarországi filmrendező alkotása, a Visszatérés jelentős része háromszéki helyszíneken készül. Néhány nap svédországi filmezés után itt, Kőröspatakon elsőként a román—magyar országhatáron zajló jeleneteket rögzítették filmszalagra.
2009-08-01: Élő múlt - x:

Zendülés a Szent Anna-tónál — Bedő Zoltán

A Szent Anna-tó újra csendes
Huszonnyolc esztendővel ezelőtt a Szent Anna-tónál váratlan események játszódtak le. Hírük bombaként robbant a román hatalom berkeiben, de alaposan felkavarta az erdélyi és magyarországi társadalmi élet poshadt vizét is. Mi történt valójában? Néhány magyar diák, alaposan elemezvén nemzete tragikus helyzetét, súlyos következtetésekre jutott. Rádöbbentek, hogy a bizonytalan jelenből fakadó kilátástalan jövő a teljes nemzeti megsemmisülés lehetőségét hordozza magában.