Válsághírek a nagyvilágból

2009. augusztus 5., szerda, Magazin
Recessziótaxi

Recessziós taxizásba kezdett egy férfi az Egyesült Államokban: utasai annyit fizetnek, amennyit akarnak — meg tudnak. És a taxis eddig nem fizetett rá. Pedig egyéb kedvezménnyel is kecsegtet: hat fizetett fuvar után egy ingyenessel.

Utasai zömmel készpénzzel fizetnek, de akadt már, aki CD-vel — egy zenész —, másvalaki meg tízdolláros vásárlási utalvánnyal. A 46 éves, ,,akaratkasszás" taxis júniusban kezdett vállalkozásába, de csak éjjel fuvarozgat, és csak csütörtöktől vasárnapig. Főállásban az Amerikai Vöröskeresztnél dolgozik.

Pub és posta

Új ötlet virágzik a válságban lévő brit pubokban: a kocsmabarátok ezentúl italaik mellett küldeményeiket is átvehetik a pultnál, elvégre a kocsma mégiscsak közelebb van, mint a posta. ,,Mindannyian szembesültünk már azzal a problémával, hogy vártunk egy csomagot, de nem tudtuk pontosan, hogy mikor leszünk otthon" — mondta az ötlettel előrukkoló Stuart Mills. Eddig több mint ötszáz kocsma jelezte, hogy szívesen csatlakozna a pubposta-szolgáltatáshoz. A kezdeményezés révén remélik megállítani a kocsmák ,,kihalását", és bíznak abban, hogy a pubok ismét a közösség központjává válhatnak. A brit bárok és sörfőzdék szövetsége szerint hetente mintegy ötven kocsma zár be a szigetországban. Az ,,intézmények" eltűnésének egyik oka, hogy a sörbarátok olcsóbban jutnak hozzá a nedűhöz a szupermarketekben, de szerepet játszik az is, hogy a gazdasági válság miatt a britek is spórolni kényszerülnek. A nehézségek bizony külö­nös megoldásokra sarkallják a kocsmatulajdonosokat, egy londoni pub például fodrászszolgáltatásokat is kínál a vendégek elvándorlásának megakadályozására.

Nincs szomszédjuk

Egyetlen család lakik egy 32 emeletes luxuslakóházban a floridai Fort Myersben: a gazdasági válság miatt nincs még mindig szomszédjuk. Az öttagú család négy évvel ezelőtt fizette be lakásának előlegét, majd pedig a teljes összeget. 199 lakás van még az Oázis Torony Egy nevű házban, ám a többi vevő vagy ,,elvérzett" időközben, vagy inkább elcserélte lakását egy szomszédos házban lévőre csak azért, mert nem akar kihalt épületben lézengeni. A másik ,,oázisban" ugyanis többen vannak. Az első egyetlen családjában is felmerült az átköltözés, ám olyan jelzálogszerződésük van, amely nem engedi a csereberét. Így viszont senki sem fröcsköli szembe őket a ház úszómedencéjében, nem kell másra várniuk a konditerem egyik erőgépénél sem, és nincs zajongás, viszont ha kifogynak hirtelen a sóból, hiába csengetnek bárki ajtaján. A hatalmas házban a sajátjaikon kívül az egyetlen ,,emberi" hang gépi: a lift közli, hogy merre megy.

Beveti magát Hollywoodért

Arnold Schwarzenegger kormányzótól kapott támogatást Hollywood: a korábbi akciósztár a produkciók elvándorlásának megakadályozására jelentett be pénzügyi csomagot. A kormányzó huszonöt olyan film- és tévéprodukciót sorolt fel, amelyek elsőként részesülhetnek az ösztönző csomagból — persze csak akkor, ha Kaliforniában készülnek. A támogatásra esélyes tervek között szerepel a Csupasz pisztoly negyedik része, a Gazdátlanul Mexikóban folytatása és a Second Wives Club (Második feleségek klubja). ,,Mindent meg kell tennünk, hogy a gazdaság újra lendületbe jöjjön, és, hogy munkát tudjunk adni a kaliforniai polgároknak" — mondta Schwarzenegger. 2003 óta nagyjából a felére csökkent a hollywoodi játékfilm-produkciók száma, az adókedvezmények és más csábító körülmények miatt az olyan államok, mint Louisiana, Új-Mexikó és Arizona, nagy konkurenciát jelentenek a filmmetropolis számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-05: Magazin - x:

Kóréh Ferenc (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Születése századik évfordulójának megünneplésére készül Sepsimagyarós, ahol bölcsőjét ringatták. Szülőháza már nem áll, de a magyarósiak nem feledkeztek meg róla.
2009-08-05: Riport - x:

Döcögünk a berecki gyorson — Szekeres Attila

Kilenc óra előtt néhány perccel betolatott a sepsiszentgyörgyi vasútállomásra egy két kocsiból álló zöld-fehér szerelvény. Tévedés ne essék, nem fradis drukkereket szállító különvonat, hanem az úgynevezett berecki gyors. Régen kapta e járat a becenevet, mely egyrészt a végállomást mutatja, másrészt a népi humor a vonat lassúságát igyekezett kifigurázni általa.