Bolyongás Hungáriában, 3.Somogyvártól Györökig — Kisgyörgy Zoltán

2009. augusztus 6., csütörtök, Gazdaság

Szent László szobra Somogyváron

Somogyvár

A történelmi emlékhely előtt — talán tájszólásunk miatt — meglepő kedvességgel fogadnak a sörözőben. Mielőtt a tűző napon bebandukolnánk a történelmi emlékparkba, jól esik egy pohár Soproni Ászok.

Szent László alakja, szelleme mindenütt él a Kárpát-medencében. Somogyváron bronzszobra áll. Ő szentelte fel az itt megépült bencés monostort. ,,Szent László nemcsak a magyaroké, Szent László a miénk is — írta Vasile Drăguţ, minden idők egyik legnagyobb román művészettörténésze, a középkori falfestmények kiváló ismerője —, mert nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is védte-óvta a tatárinvázió idején, s az ő képét a Maros menti görögkeleti templomok freskóin is fel lehet találni." Adrienne-nel besétálunk a romok közé, Szent László király jelképes sírjáig.

Adrienne könyvbemutató körutunk szervezője, nemcsak a csonka országot, dicséretére váljon, Erdélyországot is kiválóan ismeri. Ha tőle függ, napokig ismerkedhettünk volna a Dél-Dunántúl történelmi emlékeivel. Itt, a Kapuvárhegy tetején már a bronzkori ember megtelepedett. Itt emelkedett a ma csak romjai után nagynak ítélhető bencés kolostor és ispáni székhely. Olvasom, hogy ez volt a középkori Magyarország egyik legjelentősebb épületegyüttese, 1090 körül alapította Szent László király, aki francia szerzeteseket telepített ide. Minden porrá lett a török dúlás idején. 2,5 hektárt foglal el Pusztaszer és Mohács után Magyarország harmadik történelmi emlékhelye. Csend, tisztaság mindenütt és emelkedett lelkületű látogatók.

Hatod csárda Balatongyörökön

Ha halászlé, akkor Piszter Hatod fogadója

Pergel a hőség a személygépkocsi ablakain át. Enyhülést csak a Balaton fel-feltűnő kék tükre ígér. Egymásután hagyjuk magunk mögött a félig-meddig üres nyaralóhelyeket, a fürdőidény java még hátra. Ahol a magyar tenger északnyugati csücske benyúlik a Keszthelyi-hegységbe, ott nyújtózkodik Balatongyörök. Nevét Gelencén hallottam először életemben. Testvértelepülése a felső-háromszéki katolikus nagyközségnek. Piszter Péter nevét Adrienne emlegette. ,,Ő a Trianon Társaság balatonfelvidéki tagozatának elnöke, ő lesz a vendégfogadónk" — mondta.

Györök két meglepetéssel szolgált. Piszter Péter Hatod nevű fogadója volt az egyik. Halászleve feledhetetlen, vendégszeretete még inkább. A másik meg az érdeklődés volt, mellyel körülvettek a könyvbemutatóra odasereglett györökiek. Pedig mostanáig ők sem hallhattak többet Székely bánja váráról, Háromszékről, mint jómagam Györökről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-06: Gazdaság - x:

Háromszéki túrák Kisgyörgy Zoltánnal — Szekeres Attila

Felújította egy évtizeddel korábbi, Barangolás a Székelyföldön című sorozatát a csíkszerdai Pallas-Akadémia Könyviadó. Hargita és Maros megye után Kovászna megye útikönyve, Kisgyörgy Zoltán, lapunk száguldó riportere, hidrogeológus, helytörténész, genealógus, harangkutató munkája is újból nyomdafestéket látott.
2009-08-06: Gazdaság - x:

Petrás Mária munkái Zabolán — Fekete Réka

A zabolai Csángó Múzeumban még augusztus 10-ig látható Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Örökség- és Szervátiusz Jenő-díjas csángó iparművész Mária erejével című, június végén megnyílt, közel huszonöt kerámiát bemutató képzőművészeti kiállítása.