Petrás Mária munkái Zabolán — Fekete Réka

2009. augusztus 6., csütörtök, Gazdaság

A zabolai Csángó Múzeumban még augusztus 10-ig látható Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Örökség- és Szervátiusz Jenő-díjas csángó iparművész Mária erejével című, június végén megnyílt, közel huszonöt kerámiát bemutató képzőművészeti kiállítása.

Petrás Mária alkotásai a moldvai csángók sajátos életvilágát, vallásosságát, kultúráját és értékrendjét tükrözik, amelyekről Vetró B. Sebestyén András brassói rajztanár többek között azt írja, ,,a falakat díszítő domborművek különböző méretű és színezetű szobrai együtt mesélnek a csenddel a múltról és a jelenről, egy sok szenvedést átélt népcsoportról, mely már annyi mindenét elvesztette, de a hitét nem. (...) Többnyire biblikus témájú domborművekkel találkozhatunk, amelyek a Szent Családot, Szűz Máriát a kis Jézussal, a háromkirályok imádását, az angyali üdvözletet ábrázolják több változatban, de megtalálható néhány Piéta, Csángó Madonna, Szent István, stációs kereszt is. Egyes alkotásaiban mintha a csángó falvak imái és énekei öltenének testet. Az ő kerámiáiban érezni lehet a csángó közösség ősrégi kultúráját, népművészetének kialakulását, erős hitének megtartó erejét. Munkái a megtartó egységet jelképezik, a csángó öntudat, a magyarság megtartó egységét."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-06: Gazdaság - x:

Somogyvártól Györökig (Bolyongás Hungáriában, 3.) — Kisgyörgy Zoltán

Szent László szobra Somogyváron
Somogyvár
A történelmi emlékhely előtt — talán tájszólásunk miatt — meglepő kedvességgel fogadnak a sörözőben. Mielőtt a tűző napon bebandukolnánk a történelmi emlékparkba, jól esik egy pohár Soproni Ászok.
2009-08-06: Gazdaság - x:

Kirgizisztánban, nemezek nyomában (Kitekintő) — Váry O. Péter

A nemezre szabad kézzel rajzolják a mintát
A nemezeléssel foglalkozók körében nem ismeretlen Vidák István neve, ő az, aki felélesztette a Kárpát-medencében a nemezkészítést, ezen ősi művészetünket.