KitekintőKirgizisztánban, nemezek nyomában — Váry O. Péter

2009. augusztus 6., csütörtök, Gazdaság

A nemezre szabad kézzel rajzolják a mintát

A nemezeléssel foglalkozók körében nem ismeretlen Vidák István neve, ő az, aki felélesztette a Kárpát-medencében a nemezkészítést, ezen ősi művészetünket.

Júniusban néhány hivatásos magyarországi és erdélyi nemezelő számára tanulmányutat szervezett Kirgizisztánba, oda, ahol a nomád pásztorkodás mai napig él, s a nemezsátor nem csupán az ő kellékük, de a vidék legtöbb ,,lakóháza" még a jurta, s városokban is a családi ünnepélyek alkalmával az udvaron felhúzzák — olyannyira fontos eleme a kirgizek mindennapjainak, hogy zászlójuk egyik szimbóluma is annak tetőkarikája.

Tóth B. Tinka, a tanulmányút egyik sepsiszentgyörgyi résztvevője elmondta, kéthetes kirgizisztáni tartózkodásuk célja a még ősi módszerekkel készülő nemezkészítési technikák ellesése mellett a nomád pásztorok életmódjának tanulmányozása és a magyar—kirgiz rokoni kapcsolatok nyomainak kutatása is volt, hiszen ők tartják a rokonságot, büszkék is rá módfelett — és igazolják rovásírásukkal, fehér szarvasról szóló eredetmondájukkal. Néprajzosok szerint a kirgiz nemezsátor hasonlít leginkább az ősmagyar jurtához, amit mi az évszázadok során elfelejtettünk, az őnáluk élő hagyomány: a jurta berendezésétől minden egyes alkotóelemének jelentéséig. Olyannyira, hogy még a városi házak bútorzata is mai napig a mi hozományos ládánkat idéző tárolóeszköz, melyre az ágyneműt halmozzák napközben. Alacsony asztal, melyet a földre telepedve ülnek körül... S nemezterítők földön és falon, vallásukból eredően nem figurális mintázattal, de minden motívumnak jelentésével — egy szőnyegük leolvasható, akár a mi kopjafáink. És nemezkészítési módszereik is ősiek, kezüket-lábukat-szájukat használják kisegítő eszközként, hatalmas türelemmel alkotnak — hogy micsoda mestermunka terítőket, szőnyegeket, arról a decemberre tervezett kiállításon győződhetnek meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-08-06: Gazdaság - x:

Petrás Mária munkái Zabolán — Fekete Réka

A zabolai Csángó Múzeumban még augusztus 10-ig látható Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Örökség- és Szervátiusz Jenő-díjas csángó iparművész Mária erejével című, június végén megnyílt, közel huszonöt kerámiát bemutató képzőművészeti kiállítása.
2009-08-06: Múltidéző - x:

Szendrey Júlia naplójából (Petőfi Sándorra emlékezünk)

Százhatvan esztendeje esett el a fehéregyházi csatában a magyarság mindmáig leglegendásabb költője, Petőfi Sándor, kinek emlékét, rövid, de viharos életét, költészetét és utóéletét e lap hasábjain számtalanszor megidéztük. Ezúttal a ,,feleségek feleségének", Szendrey Júliának, kora romantikától fűtött leányának, majd asszonyának naplóját lapozzuk föl, kit soká támadott az utókor, amiért eldobá az özvegyi fátylat, vezettetvén a leggonoszabb indulatoktól. Döntsön az olvasó.
F. Á.