Az egészséges életmód jó egészséget eredményez

2009. augusztus 6., csütörtök, Család

Akik egészségesen étkeznek, rendszeresen mozognak, és megfelelő szinten tartják a testsúlyukat, kisebb az esélyük arra, hogy megemelkedjen a vérnyomásuk, vagy szívelégtelenségük legyen. Két nagy vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvostársaság hetilapja közölte.

Az egészséges életmód híveinek érvrendszere fontos adatokkal gazdagodott. Két tanulmány igazolta, hogy mind a nők, mind a férfiak jól járnak, ha figyelnek a szolidnak nevezhető életvitelre, ami nemcsak az egyén, hanem a társadalom jólétéhez is jelentősen hozzájárul.

John P. Forman és munkacsoportja 83 882 nő adatait dolgozta fel. Az USA-ban a második világháborút követően felismerték, hogy a jövőben a legtöbben szív- és érbetegségben fognak meghalni. Olyan tömegvizsgálatokat szerveztek, melyeknek hosszú távú eredménye most válik elérhetővé.

Ilyen tanulmány az Ápoló­nők egészsége vizsgálat, amelybe a megelőző évtizedekben minden nővért vagy asszisztensnőt igyekeztek bevonni. Most már a második vizsgálat adatait tekintették át: a résztvevők 27—44 éves korukban csatlakoztak a tanulmányhoz, és teljesen egészségesek voltak a megfigyelés kezdetén.

Az ápolónőkből 14 év alatt 12 319-nek lett magas a vérnyomása. A kutatók egyértelműen azt találták, hogy akik vigyáztak a súlyukra, naponta átlag legalább fél órányit mozogtak, sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékeket ettek, ételeiket nem sózták, csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt, nyolcvan százalékkal ritkábban lettek magas vérnyomású betegek, mint a többiek, akik valamely téren kilógtak az egészségesen élők csoportjából.

A kutatók másik csoportját Luc Djoussé vezette. Ők a férfiakkal foglalkoztak. Az Orvosok egészsége vizsgálat 1982—2008 között csaknem 21 000 doktorral foglalkozott. Ők is panaszmentesen, egészségesen kezdtek. Itt az volt a központi kérdés, hogy szívelégtelenséget kik kapnak gyakrabban: akik egészségtelenül élnek évtizedeken át, vagy az életvitelnek ebben nincs jelentősége. Az eredmény itt is bizonyította: az ápolónőkhöz hasonlóan az orvosok is akkor maradtak egészségesek, ha maguk is betartották a betegeiknek is javasolt életmódi tanácsokat.

(Matos Lajos, MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-06: Család - x:

Önmagunk értékelése — Jártó Kocsis Edit

A reklámokban hirdetett Törődj magaddal! jelmondat csak a külsőddel való törődésre hívja fel a figyelmünket, és egyúttal alibit szolgáltat az önzés megnyilvánulásaihoz, létjogosultságához. A túlzásba vitt önzetlenség, mely ellensúlyozni igyekszik az egyre általánosabbá váló önzést, az egyéni érdek mindent elnyomó követését, önmagunk elhanyagolásához, túlzott mértékű lemondáshoz vezethet.
2009-08-06: Család - x:

A sokhasznú csicsóka — Puskás Attila

Fényképünk a nemcsak népes, hanem népszerű szentimrei Büdösben készült, ahol a csicsóka (Helianthus tuberosus L.) ezúttal nem haszon-, hanem dísznövény. Sikerült a rajta ,,legelésző" lepkét, a közönséges szerecsenlepkét (Erebia aethiops) is lencsevégre kapni.