AutósportSzabó Csongor a Mecsek-ralin száguldozott — Áros Károly

2009. augusztus 6., csütörtök, Sport

A múlt hét végén a Sonic Motorsport pilótája (navigátora Angela Stănescu) a magyarországi Topp Cars Rali Team csapatának színeiben vett részt a híres, 13 szakaszos Mecsek-ralin, együtt Claudiu Daviddal (navigátora: Mihaela Beldie). Természetesen, a hazaérkezés után megkerestük Szabó Csongort, hadd mondja el tapasztalatait.

— Kezdem azzal — így Csongor —, hogy egy nagyon színvonalas és népes mezőnyt (164 autó állt rajthoz) felvonultató versenyen vettünk részt. Rendkívül gyors a magyar mezőny. A szakaszok számunkra szokatlanul szűk utakon vezettek végig, tudni kellett tehát vezetni, mert egy apró hiba is sokba kerülhetett volna. A szűk ,,sikátorok" ellenére is villámgyors volt az iram. Azokon az útszakaszokon (kevés volt ilyen, az igaz), ahol szélesebb volt az út, lassítókat állítottak fel. Ezekkel is meg kellett birkózni. Aztán külön csatát kellett vívnunk a hőséggel, hiszen az autóban a hőmérséklet 60 Celsius-fok körül mozgott, s ezt beöltözötten, versenyszerelésben nehéz, nagyon nehéz volt elviselni.

— Mindezen tényezők mellett végig tudtad menni a tizenhárom versenyszakaszt?

— Nagyszerűen kezdtünk, a hetedik szakasz után az A-kategóriában a negyvenkét kocsi között a 27. helyet foglalta el a Peugeot 206-osom, az A6 kategóriában pedig az 5. helyen álltunk mindössze kilenc másodpercre a negyedik helyezettől. Jött a 14 km hosszú nyolcadik szakasz, melynek utolsó méterein meghibásodott az autó sebességváltója, egyszerűen a harmadik sebességi fokozatban maradt. A kilencedik szakasz rajtját kihagytam, mivel a szűk útszakaszon a hibás autómmal csak feltartottam volna a mögöttem jövőket, ez pedig nem lett volna sportszerű.

— Elkeseredésre nem lehet okod, hiszen télen a versenyidényt megelőző beszélgetésünkkor azt nyilatkoztad, hogy ezt az évet a tapasztalatszerzésre fordítod, úgymond az autód jó megismerésére.

— Annak ellenére, hogy bántott a pech, amit a sebességváltó beragadása okozott, nem keseredtem el, hiszen két meghívást is kaptunk a Topp Cars Rali Teamtől, egyet az októberi Komló környéki versenyre és egyet a decemberi Mikulás-ralira. Ezzel jelezte is a klub, hogy elégedett a teljesítményünkkel, és számít ránk a jövőben is. Bízom abban, hogy eleget tudunk tenni a meghívásuknak.

— Kiknek a támogatásával vehettetek részt a Mecsek-ralin?

— Itthon a Tehno Star, a Szabóék Kft. és a megyei tanács, kint, Magyarországon a Topp Cars — szerelői a 24 órából 25-öt álltak a rendelkezésünkre —, na és Topp Zoltán, a csapat vezetője, akinek ezúton is külön megköszönöm a fogadtatást, a vendéglátást, a támogatást. Csodálatos érzés otthon érezni magad, s Topp Zoltán jóvoltából mi otthon éreztük végig magunkat.

— Sok időd nincs a pihenésre...

— Nincs bizony, hiszen augusztus 21—23-án kerül sor a barcasági ralira, melynek gyorsasági szakaszait Kovászna város környékén rendezik meg. A gépkocsik szervizparkja a fürdőváros központjában lesz. Hazai pályán szeretnénk jól szerepelni.

— Sok sikert hozzá!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-06: Sport - x:

Csak halvány érmek (Atlétika)

A világbajnokságra utazó román atlétikai válogatott összetételét már közöltük. Nem csak a férfiak hiányoznak belőle, hanem a Sepsiszentgyörgyi MSC atlétái is. S ez utóbbiak nem véletlenül.
2009-08-06: Sport - x:

Aluta Kupa (Triatlon)

Az Aluta Triatlon Sportegyesület — melynek szent célja, elkötelezettsége a teljesítménysport szintjén is ütőképes csapat életre hívása, valamint a sportág tömegbázisának megteremtése — augusztus 22-én a Rétyi-tónál triatlonversenyt szervez gyerek, serdülő, ifjúsági és felnőtt korosztályban Aluta Kupa címen.