Röviden — Váry O. Péter

2009. augusztus 6., csütörtök, Világfigyelő
A kislétai fegyvert már használták

Az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két helyszínen is használtak — jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány, miután tegnap megbeszélést folytatott roma vezetőkkel, és tájékoztatta őket a romák elleni bűncselekmény-sorozatról.

A főkapitány azonban nem kívánta megnevezni, melyek voltak ezek a helyszínek. Intézkedéscsomagot rendelt a rendőri vezetőktől Bajnai Gordon miniszterelnök, miután velük egyeztetett a kislétai gyilkosság és a romagyilkosságokkal kapcsolatos nyomozások állásáról. Kiemelte: a kormány minden segítséget megad a rendőrségnek a nyomozáshoz. Az intézkedéscsomag célja, hogy a védőhálót kiterjesszék, azaz az esetleges következő támadásokról megvédjenek minden olyan települést, ahol nagy ámban élnek romák.

Az MSZP november végén nevezi meg kormányfőjelöltjét

Az MSZP november végére, december elejére tervezett kongresszusán nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét — közölte Lendvai Ildikó pártelnök. A szocialisták ezen a kongresszuson fogadják majd el programjukat egy politikai, szakmai és társadalmi vitasorozat végén. E program képviseletére nevezik majd meg kormányfőjelöltjüket, és ennek alapján indítják el kampányukat is. A pártelnök szerint az országnak nem érdeke sem az előrehozott választás, sem pedig ,,az előrehozott, program nélküli kampány" — utalt Navracsics Tibor frakcióvezető korábbi nyilatkozatára, miszerint ha nem lesznek előrehozott választások, a Fidesz valószínűleg csak 2010 elején, februárban hozza nyilvánosságra választási programját.

Ahmadinezsád fenyeget

Letette a hivatali esküt tegnap a teheráni parlamentben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A szertartás, amelyen több ellenzéki vezető és mérsékelt képviselő nem vett részt, a Koránból való idézetek felolvasásával kezdődött, majd a második hivatali időszakra beiktatott elnök ünnepélyes esküt tett, hogy megóvja a perzsa állam alkotmányát és határait. A ceremónián Ahmadinezsád azt ígérte, hogy újabb elnöki mandátuma ,,fontos változások kezdete lesz Iránban és a világban". A régi-új államfő hangsúlyozta, hogy Irán ,,ellen fog állni az elnyomó hatalmaknak", és arra fog törekedni, hogy megváltoztassa a világban uralkodó ,,diszkriminatív eljárásokat".

Aggodalmat keltő tengeralattjárók

Aggodalmat keltett az amerikai védelmi minisztériumban, hogy az elmúlt napokban két orosz tengeralattjárót láttak az Egyesült Államok keleti partjainál. Bár az orosz tengeralattjárók nem tettek provokatív lépéseket, maga a tény, hogy megjelentek az amerikai felségvizek közelében, kérdéseket vethet fel a Kreml motivációját illetően — mondták a Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztviselői a The New York Times amerikai napilap tegnapi jelentése szerint. ,,Az orosz haditengerészet ilyen jellegű szokatlan műveletei mindig aggodalomra adnak okot" — vélte egy magas rangú illetékes. A Pentagon közlése szerint két, az Akula osztályba tartozó, atommeghajtású orosz tengeralattjárót észleltek a napokban, az egyiket 320 kilométerre az amerikai partoktól, nemzetközi vizeken, a másik pontos helyét nem közölték. Az orosz vezérkar képviselője azt mondta tegnap az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a két tengeralattjáró a hatályos tengeri jog rendelkezéseivel összhangban lévő, szokásos ellenőrző utakat tesz a térségben.

Kiszabadultak az amerikai újságírók

Elutazott tegnap Észak-Koreából Bill Clinton; szóvivőjének közlése szerint vele van az a két amerikai újságíró is, akit négy hónapja tiltott határátlépés miatt vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok. Elengedésüket a volt amerikai elnöknek előző nap sikerült elérnie a phenjani vezetésnél. Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt a két amerikai újságíró szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal. A washingtoni Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a volt amerikai elnök magánúton járt Észak-Koreában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-08-06: Világfigyelő - x:

A sorozatgyilkosok robotképe (Magasles) — Bogdán László

Természetesen, még nem jelent meg a magyar médiában, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a magyar rendőrség még mindig sötétben tapogatózik, kevés adatot hoznak nyilvánosságra, noha száz ember dolgozik az ügyön, FBI-nyomozók is jöttek segíteni, visszahívták a régi, idő előtt nyugdíjba küldött, nagy tapasztalatokkal rendelkező rendőrségi vezetőket s nyomozókat, de még mindig csak hipotézisek, feltételezések körvonalazódnak a bestiális sorozatgyilkosságokkal kapcsolatban.
2009-08-06: Közélet - x:

Pénzt kapnak a laboratóriumok — Fekete Réka

Csak semmi pánik, van pénz a vizsgálatokra — állítja a megyei egészségbiztosító pénztár igazgatója, akit arról kérdeztünk, miért nem kaptak költségvetési keretet augusztusra a magáncégként működő diagnosztikai központok, ami miatt az elmúlt napokban a betegeknek fizetniük kellett az itt elvégzett vizsgálatokért.