Kizárható a külföldi titkosszolgálat

2009. augusztus 7., péntek, Közélet

A kormány képviselője teljességgel kizárta annak lehetőségét, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadások mögött — mondta Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület tegnapi, zárt ajtók mögött tartott ülése után. A romák elleni sorozatos támadások motivációjáról szakemberek eltérő véleményt alkottak.

Finszter Géza kriminológus szerint az elkövetők világnézeti bűnözők: nem riadnak vissza az emberöléstől sem annak érdekében, hogy bomlasszák azt a társadalmat, amelynek értékrendjét elutasítják. A krimininológus szerint az elkövetők azért olyan sikeresek, mert a hagyományos bűnözéstől annyira eltérnek, hogy nincsenek fogódzók a rendőrök számára. Nagyon nehezen lehet a nyomukra bukkanni, mert nagyon gondosan konspirálnak és választják ki a célpontokat, s könnyen menekülnek. Münnich Iván pszichológus azonban úgy látja, hogy a tettesek motívációit illetően csak találgatni lehet. Véleménye szerint az, hogy több esemény egy irányba mutat, nem jelenti azt, hogy ugyanazok követték el, ugyanabból a motivációból. Szerinte az biztos, hogy a legutóbbi, kislétai gyilkosság nem spontán cselekmény, hanem megtervezték, mikor, hol, ki lesz a célpont. Nyilvánvaló, hogy nem egy alacsony IQ-jú ember vagy embercsoport követte ezt el — közölte, megjegyezve: még az is beleférhet, hogy van egy ideológiájuk, egy elképzelésük, az is belefér, hogy megbízásból tették.

Az Európa Tanács főtitkárához, az ENSZ emberi jogi főbiztosához, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, valamint az Európai Parlamenthez fordult levélben az Európai Romák és Úton Lévők Fórumának elnöke, állásfoglalásukat kérve a romák ellen elkövetett kislé­tai gyilkos támadás nyomán. Rudko Kawczynski felszólí­totta a magyar hatóságokat, hogy sürgősen tegyenek meg minden szükséges intézkedést a romaellenes pogromok megállítása érdekében, szavatolják a magyarországi romák életének biztonságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-08-07: Közélet - x:

Erősödik a nemzeti politika (V. EMI-tábor) — Ferencz Csaba

A gyergyószentmiklósi EMI-tábor második napjának leginkább várt előadása a magyarországi politikai élet nemzeti pártjának, a Jobbik elnökének előadása volt. Vona Gábor telt ház előtt a nemzeti politizálás megerősödéséről beszélt.
2009-08-07: Belföld - x:

Hírsaláta

FÜGGETLENKÉNT BIZTOSABB A SIKER? Egyre többen feltételezik, hogy Traian Băsescu azért halogatja elnökjelöltségének bejelentését, mert a helyzet romlik, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt népszerűsége esik, s tart attól, hogy ilyen körülmények közt nem lenne biztos a győzelme. Hogy e csapdahelyzetből kiszakítsa magát, vélik egyesek, függetlenként indul a megmérettetésen. Természetesen, a párt támogatni fogja. Leánya, EBA európai parlamenti indulása valójában e lehetőség kísérleti megalapozása volt. (Realitatea)