Hírsaláta

2009. augusztus 7., péntek, Belföld

FÜGGETLENKÉNT BIZTOSABB A SIKER? Egyre többen feltételezik, hogy Traian Băsescu azért halogatja elnökjelöltségének bejelentését, mert a helyzet romlik, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt népszerűsége esik, s tart attól, hogy ilyen körülmények közt nem lenne biztos a győzelme. Hogy e csapdahelyzetből kiszakítsa magát, vélik egyesek, függetlenként indul a megmérettetésen. Természetesen, a párt támogatni fogja. Leánya, EBA európai parlamenti indulása valójában e lehetőség kísérleti megalapozása volt. (Realitatea)

A LÁNY GYILKOLT. A temesvári orvostanhallgatók rettenetes gyilkossága körüli rejtélyek nem oldódtak meg, de az már biztosnak látszik, hogy nem a fiú ölte meg a szexuális örömökre vágyó 65 éves férfiút, hanem a lány. (Antena3)

ELSŐ HELYEN CSALÁSBAN. Románia 2008-ban rekord számú rendellenességet és csalási gyanút, pontosabban 246 esetet jelentett az előcsatlakozási pénzalapokkal kapcsolatban. Ilyen esetben az európai végrehajtó szerv kérheti a már folyósított összegek visszafizetését, így Bukaresttől több mint 25 millió eurót kell az Európai Bizottságnak visszaszereznie. Ez az összeg a 2004 után csatlakozott tizenkét állam és Törökország együttes tartozásának felét képezi, így az új tagországok és jelöltek között hazánk foglalja el az előkelő első helyet az európai pénzalapokkal kapcsolatosan jelzett rendellenességek, valamint törvényszéken bizonyított csalások terén. Románia kapta a legtöbb előcsatlakozási pénzalapot 2008-ban, több mint egymilliárd eurót. A sorban következik Bulgária 55 millió euróval, és Magyarország 14 millióval.

ROSSZ RIZS. A gazdasági válság miatt egyre többen vásárolnak olcsó termékeket Romániában. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság éppen ezért az alacsony árú élelmiszereket ellenőrizte. A mediatica.ro hírportálhoz eljuttatott közleményükben arra figyelmeztetnek: az országban eladott rizs hetven százaléka törmelék, ezt pedig az Európai Unió tagországaiban leginkább az állatok táplálására használják.

TILOS LESZ A MINI ÉS A MOBIL. A most készülő oktatási törvénycsomag egyik javaslata szerint tilos lesz mobiltelefonnal, pornográf folyóiratokkal iskolába menni, és a diákok öltözködése sem lehet kihívó. Törvénnyel tiltanák azt is, amire eddig csak az iskolai szabályzatok vonatkoztak: alkohol, dohány és drogok fogyasztását. Törvénybe foglalják azt is, hogy a fiatalok ne sértegessék a tanárokat, ne játsszanak szerencsejátékokat, tartsák mindig maguknál az ellenőrzőjüket, és a tankönyveket jó állapotban őrizzék meg. A tanulók a napló egyetlen lapjához sem érhetnek hozzá. A szabályok megszegőit büntetik, de azt már mindegyik iskola maga szabja meg, milyen súlyosak legyenek a szankciók. A legnagyobb büntetés az iskolából való kicsapás lesz. (ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-08-07: Közélet - x:

Kizárható a külföldi titkosszolgálat

A kormány képviselője teljességgel kizárta annak lehetőségét, hogy külföldi titkosszolgálat állna a romák elleni támadások mögött — mondta Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület tegnapi, zárt ajtók mögött tartott ülése után. A romák elleni sorozatos támadások motivációjáról szakemberek eltérő véleményt alkottak.
2009-08-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Băsescu bírál
Hevesen bírálta Traian Băsescu a kormánykoalíciót, amely szerinte lényegtelen politikai csatározásokkal van elfoglalva az ország számára alapvetően fontos gazdasági feladatok helyett. Az államfő szerint a koalícióban mindent alárendelnek az év végi államfőválasztásnak, a politikai küzdelemnek.