Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. augusztus 7., péntek, Belföld
Băsescu bírál

Hevesen bírálta Traian Băsescu a kormánykoalíciót, amely szerinte lényegtelen politikai csatározásokkal van elfoglalva az ország számára alapvetően fontos gazdasági feladatok helyett. Az államfő szerint a koalícióban mindent alárendelnek az év végi államfőválasztásnak, a politikai küzdelemnek.

,,Milyen országnak az élére akarnak államfőt választani? Egy olyan ország élére, amelyet eltemettek?" — fakadt ki Băsescu. A közszolgálati televízióban elhangzott interjúban az államfő úgy vélte, hogy a gazdaság a kisiklás felé tart, ha nem csökkenti a kormány a közkiadásokat. Rámutatott: a két párt megfeledkezett a kormányprogramban vállalt kötelezettségeiről. Amiatt is elégedetlen, hogy a kormány elodázott fontos reformintézkedéseket. Băsescu szerint nevetséges, hogy a gazdasági nehézségek áthidalása helyett a kormánypártok az Elena Udrea demokrata idegenforgalmi miniszter ügyében felállított parlamenti vizsgálóbizottság kapcsán vitáznak.

Lefaragnák a kiadásokat

Az állami ügynökségek és hatóságok számának radikális csökkentését jelentette be a kormányfő. Emil Boc 226-ról 107-re csökkentené a kormánynak alárendelt hivatalok számát és 9200 alkalmazottat bocsátana el. A kormányfő ugyanakkor elégedett az átalányadó bevezetése által eredményezett költségvetési bevételekkel. Boc szerint 2010-ben azokon a területeken kell megtartani az átalányadót, ahol másként nem lehet felszámolni az adócsalást. Constantin Niţă, a kis- és középvállalkozások minisztere közölte, az átalányadó bevezetése valóban megnövelte az állami büdzsé bevételeit, de ugyanakkor a munkahelyek csökkenéséhez és a munkanélküli segéllyel járó költségek növekedéséhez vezetett.

Újabb felelősségvállalás

A kormány felelősséget kíván vállalni az egységes bérezési törvényért, a nyugdíjtörvényért és az oktatási törvénycsomagért. Emil Boc ezt elsősorban azzal indokolta, hogy a leggyorsabb módszer a törvények elfogadására, s a kormány vállalja az ezzel járó kockázatot. Ugyanakkor az alkotmány nem szab korlátot a kormánynak abban, hogy hány törvénytervezetért vállalhat felelősséget — fejtette ki Emil Boc, aki szombat 10 órára rendkívüli kormányülést hívott össze, hogy az egységes bértörvény és a nyugdíjtörvény tervezetéről tárgyaljanak, hogy októberig el is fogadják azokat. A kormányfő a napokban megjelent latolgatásokra reagálva kifejtette, nem kívánja jelöltetni magát az államfői választáson.

Vihar a fővárosban

Tegnap este felhőszakadás volt Bukarestben, a víz több utcát öntött el, ahol a forgalmat is le kellett állítani. Az erős szél idősebb fákat döntött ki, lapzártakor az illetékesek még nem bocsátkoztak kárbecslésbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-08-07: Belföld - x:

Hírsaláta

FÜGGETLENKÉNT BIZTOSABB A SIKER? Egyre többen feltételezik, hogy Traian Băsescu azért halogatja elnökjelöltségének bejelentését, mert a helyzet romlik, a kormányzó Demokrata-Liberális Párt népszerűsége esik, s tart attól, hogy ilyen körülmények közt nem lenne biztos a győzelme. Hogy e csapdahelyzetből kiszakítsa magát, vélik egyesek, függetlenként indul a megmérettetésen. Természetesen, a párt támogatni fogja. Leánya, EBA európai parlamenti indulása valójában e lehetőség kísérleti megalapozása volt. (Realitatea)
2009-08-07: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Erősödő magyarellenesség Kárpátalján
A Kárpátalján eddig nem tapasztalt, főként a fiatal korosztályokat érintő magyarellenesség erősödéséről írt tegnap megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó. Az újság olvasói panasz nyomán járt utána egy korábban Kárpátalján elképzelhetetlennek tartott diszkriminatív esetnek, amikor három beregszászi magyar gyereket a nemzetiségük miatt tanácsoltak el egy Ungvár környéki nemzetközi gyerektáborból.