Röviden - Simó Erzsébet

2009. augusztus 12., szerda, Világfigyelő

Nem javul az orosz—ukrán viszony

Az orosz elnök nyílt levélben tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az orosz—ukrán kapcsolatok válságosnak nevezhető állapota, az ukrán vezetés oroszellenes irányvonala miatt az új orosz nagykövet egyelőre nem foglalja el állomáshelyét Kijevben. Dmitrij Medvegyev nyílt levelét tegnap a Kreml sajtószolgálata tette közzé, s az elnök emellett videoblogjában fejtette ki döntésének okait.

A kapcsolatokat rontó tényezők között említette, hogy Ukrajna a tavalyi kaukázusi konfliktusban oroszellenes álláspontra helyezkedett, s fegyvereket szállított Grúziának, nehezíti az orosz Fekete-tengeri Flotta működését, a lakosság véleményét (és Moszkva álláspontját) figyelmen kívül hagyva továbbra is kitartóan törekszik a NATO-tagságra, akadályozza a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, kampányt folytat az orosz nyelv kiszorítására az ukrajnai tömegtájékoztatásból, és eltorzítja a történelem tényeit — sorolja a levél. Az elnök hozzátette: a legfelső ukrán vezetés Oroszország megkerülésével megállapodott az EU-val az orosz gáz szállításával összefüggő kérdésekről, és olyan megállapodást írt alá, amely ellentmond a januárban tíz évre megkötött orosz—ukrán gázszállítási szerződésnek.

Nemzeti gyásznap Szlovákiában

Nemzeti gyásznap van ma Szlovákiában a tragikus bányarobbanás áldozatainak emlékére. Húsz halálos áldozatot követelt a nyugat-szlovákiai Nyitrabányán (Handlová) hétfő reggel történt szerencsétlenség. Ez volt az utóbbi évtizedek egyik legtöbb emberéletet követelő tragédiája Szlovákiában. A kormány döntött az áldozatok hozzátartozóinak anyagi kárpótlásáról is, de a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Lubomír Jahnátek ipari miniszter feladatul kapta, hogy kezdeményezze a szerencsétlenség független kivizsgálását. A gyásznapon reggel nyolctól este nyolcig országszerte félárbocra engedik a nemzeti lobogót, s kitűzik mellé a fekete zászlót. Emellett korlátozni fogják a szórakoztató és a kulturális eseményeket, illetve a televíziós és a rádiós műsorokat.

Folytatódnak a zavargások Párizs elővárosában

Folytatódtak a zavargások Bagnolet párizsi elővárosban hétfő éjjel amiatt, hogy két nappal korábban halálos balesetet szenvedett egy 18 éves motoros, miközben ki akart bújni a rendőrségi igazoltatás alól. A randalírozó fiatalok ezúttal egy turistabuszt és öt autót gyújtottak fel, illetve dobálták az ellenük kivezényelt rendőröket. A hatóságok saját közlésük szerint mindvégig ellenőrzésük alatt tartották a helyzetet. Néhány fiatalt őrizetbe vettek, de a rendőrség nem közölte pontos számukat.

Újabb gyilkosság Groznijban

Holtan találták egy Csecsenföldön működő jogvédő szervezet vezetőjét és férjét a dél-oroszországi terület székhelyén, Groznijban — közölte tegnap a Memorial emberjogi csoport egyik tagja. Alekszandr Cserkaszov elmondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy az áldozatot — Zarema Szadulajevát, a Mentsétek meg a nemzedékeket alapítvány vezetőjét — és férjét hétfőn fegyveresek magukkal hurcolták grozniji irodájából. Egy nappal később Groznij egyik külvárosában találták meg golyó lyuggatta holttestüket a kocsijukban. Egy hónapon belül ez a második hasonló eset a kaukázusi köztársaságban. Július közepén ismeretlenek elraboltak és megöltek egy másik ismert jogvédőt, Natalja Esztyemirovát, a Memorial egyik legismertebb csecsenföldi aktivistáját.

Megújult a Fatah Központi Bizottsága

A Fatah palesztin mozgalom szinte teljesen megújította központi bizottságát a betlehemi kongresszuson — közölte tegnap a szervezet egyik tisztségviselője. A választásra bocsátott tizennyolc bizottsági helyből tizenötre új tag került, csak három tagot választott újra a mintegy kétezer küldött. A bizottság további három tagját az új vezetés jelöli majd ki. Első alkalommal választották be a központi bizottságba az izraeli börtönben ülő Marván Bargútit, a Fatah ciszjordániai főtitkárát, akit korábban sokan Jászer Arafát utódának tartottak. A testületbe ugyanakkor nem került be Ahmed Korei korábbi palesztin kormányfő. A régi gárdából csupán négyen őrizték meg a helyüket a központi bizottságban, köztük Mahmúd Abbász, akit szombaton újraválasztottak a Fatah élére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-08-12: Világfigyelő - x:

Bögrét vágott a Mona Lisához egy orosz nő

Nem kapta meg a francia állampolgárságot, ezért dühében egy kerámiabögrével ,,támadt rá" Leonardo da Vinci híres Mona Lisa festményére egy orosz nő a párizsi Louvre Múzeumban.
2009-08-12: Gazdaság - x:

A magyar szürkemarha Székelyföldön - Kisgyörgy Zoltán

A magyar szürkemarha történelmi hajtóútjainak vonalára építkezik egy jelentősnek mutatkozó nemzetközi turisztikai program. Németországban született a gondolat, hogy a kimondottan magyar hagyományú, egész Közép- és Nyugat-Európát átfogó hajtóút idegenforgalmi-kereskedelmi útvonallá fejleszthető.