A magyar szürkemarha Székelyföldön - Kisgyörgy Zoltán

2009. augusztus 12., szerda, Gazdaság

A magyar szürkemarha történelmi hajtóútjainak vonalára építkezik egy jelentősnek mutatkozó nemzetközi turisztikai program. Németországban született a gondolat, hogy a kimondottan magyar hagyományú, egész Közép- és Nyugat-Európát átfogó hajtóút idegenforgalmi-kereskedelmi útvonallá fejleszthető.

Feléledő történelmi útvonal

A programban való részvételre és társulásra Románia megyénk által mondott igent. Itt csak Erdély földje jöhetett szóba, mert a hajtóút nem nyúlt át a Kárpátokon túli régióba. A Leader-program ajánlatáról Szabó Tiborral, a Háromszéki Panziók Egyesületének elnökével és a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesületének (Asimcov) ügyvezető igazgatójával, Vajda Lajossal beszélgettünk. A Kovászna megyei kezdeményezők, érdeklődők-érdekeltek már két alkalommal vettek részt a tárgyalásokon Lipcsében és Berlinben.

— Erdély földje nem maradhat az újjászülető hajtóúton kívül, melyhez már a kezdeményező Németország mellett felzárkózott Magyarország, Ausztria és Szlovákia is.

Szabó Tibor: Valóban, annál is inkább, mert ilyen jellegű hagyomány Erdély földjéhez is kapcsolódik. Az EU Leader-programjának ez a szelete csak ettől az évtől terjed ki Romániára. Az említett országokban már megszülettek az akcióprogramok. Minket már tavaly megkeresett a csatlakozás ügyében a szervező Demel Yutta asszony egy lipcsei konferencián. Előbb azt hittük, hogy ez a program az állattenyésztésről szól, kiderült, hogy egészen más: a hagyományos, megmentett és ma is értékes húsállat, a magyar szürke útja ugyanis csak szimbólum, és egy egész Közép-Nyugat-Európát átfogó turisztikai, változatos, más jellegű gasztronómiai kínálatokban gazdag, nagy nemzetközi túraútvonal kiépítéséről szól, s mi még büszkének is kell éreznünk magunkat, hogy csak nekünk van ilyen történelmi útvonalunk, amit lám, más országbé­lieknek kell új szemszögből életre kelteniük. Januárban a Berlinben megtartott Zöld Hét rendezvényen minket már mint romániai partnereket mutattak be.

Vajda Lajos: Nálunk a bukaresti székhelyű GMZ az a kirendeltség, mely erre a programra tud számottevő német állami pénzalapokat lehívni. Az csak természetes, hogy ez a mi megyénket is érdekli. Elhatározásunk, hogy kapcsolatot teremtünk a partnerségre hajló Szeben és Fehér megyével, ugyanis Háromszék lesz, akárcsak A borvíz útja program esetében, e hajtóútnak délkelet-erdélyi kiindulópontja. A német államnak az a célja, hogy biztosítani tudja azokat a régiókat, ahová majd be tud szállni beruházásokkal. Ebbe a programba csak az a régió tud beszállni, ahol a történelmi kutatás kimutatta, hogy volt valamelyes köze a magyar szürkemarhával történő gazdasági-kereskedelmi és árucsere-forgalomhoz. Nos, a Brassó—Háromszéki-medence sík lapálya igen alkalmas volt a rideg szarvasmarha-tenyésztésre.

Szabó Tibor és Vajda Lajos — ígéretesnek tartják a programot

Szabó Tibor: Az akciócsoportok azt a tevékenységi kört vállalták fel, mely számukra alkalmas, és igazodott a helyi adottságokhoz. Mi azt is el tudjuk képzelni, hogy tájainkon is akár minifarm formájában megalakuljon egy-két húsállattenyésztő egység, bár ez a sokadik vetülete a programnak. Linzben az a három partner ország, amely már régebb dolgozik a program kivitelezésén, aláírta az együttműködési megállapodást, és kijelölték azokat a témaköröket, amelyekre az ősztől lehet már pályázni. Novemberben a Békés megyei Csorváson lesz egy találkozó, ahol többek között alá kellene írnia Romá­niának és Csehországnak is az együttműködési szerződést, birtokába kellene jutnunk azoknak az ismereteknek, amelyeket a Leader-csoport régebbi tagjai már elsajátítottak.

Visszatekintés

Erdélyben a középkorban százezres nagyságban tenyésztették a szürkemarhát, Háromszékről és a Barcaságról tízezerszámra hajtották el Ulmig, Nürnbergig — tájékoztatott prof. dr. Jávorka Levente, a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének szaktekintélye. Bethlen Gábor fejedelem a háborúskodásokkal kapcsolatos kiadások egy részét az elhajtott vágómarha-állomány bevételéből fedezte. Mint megtudtuk, a szürkemarha (régi nevén a tulok) jelenléte, sajnos, nem mutatható ki régészeti kutatásokkal, mert a honfoglaló magyaroknál nem számított szent állatnak, csak a ló. A lovat igen, de a címeres tulkot nem temették el a harcossal együtt, húsát szárítva, besózva, feldarabolva fogyasztották, bőre mindennapi szükségletet szolgált, szarvát ivóeszközként és kürtként használták. A szürkemarhát ott látjuk a honfoglalást páratlan művészi érzékkel megörökítő Feszty-körképen is, de vannak feltételezések, hogy a hunokkal vagy éppen a kunokkal kerülhetett a Kárpát-medencébe. Szablya Adrienn budapesti olvasónk és barátunk közölte velünk, hogy „Nürnbergben a Pegnitz folyó fölött van egy középkori hidacska, a Mészárosok hídja s annak hídfőjénél egy szürkemarha egész alakos szobra. Nem más ez, mint a hajtóút végén felállított emlék, ugyanis amikor Magyarországról elkezdődött a hajtás, azonnal letiltották minden más vágóállat ölését-forgalmazását."

A magyar szürke szarvasmarha története sok szállal kötődik nemcsak a magyarság, hanem szinte egész Európa múltjához, évszázadokon át ez a szarvasmarha volt a fejlett Nyugat húsforrása. Történeti források szerint évente száz-kétszázezer vágóállat hagyta el a magyarországi legelőket, s került a nyugati vágóhidakra. A hatalmas gulyákat nemcsak hajcsárok, hanem kereskedők, üzletemberek, sőt, művészek is kísérték. A hajtóút mentén termékek, népszokások, hagyományok, kultúrák cserélődtek-találkoztak, kézművesmesterségek születtek (szíjgyártó, nyerges, kötélverő, kerékgyártó, tímár, szűcs, fésűs, szaru- és csontfaragó, kolompkészítő stb.). A tejelő típusú marhafajták megjelenésével vége szakadt az évszázados vándorlásnak, de magyar földön megmaradt még ez az állat, amely kiváló igavonó, és az éghajlat szélsőségeivel sikeresen dacol. A modern mezőgazdasági gépek megjelenése kivonta az igavonásból, és lassan kiszorult a tenyésztésből. Csupán néhány hortobágyi gulyásnak köszönhető, hogy elkerülte a kipusztulást, és a világ egyik legsikeresebben végrehajtott megmentési programja révén újra haszonállattá vált. Ma Magyarországon több mint 250 tenyészetben 7000 tehenet számolnak, az összállomány húszezer körüli.

Országhatárokon átnyúló hagyomány

E sorok írója Hargita megyében megismerkedett Kovács István jászdózsai (Jász-Nagykun-Szolnok megye) vállalkozóval, a Tarnamenti-200 Zrt. vezérigazgatójával, aki elmondta, hogy nagy reményeket fűz a „turisztikai hajtóúthoz", annál is inkább, mivel biogazdaságában, ahol kimondottan csak biotermékeket állítanak elő, 107 szürkemarha hízik. Emellett 1400 szürkemangalicát is tart. Termékeiket a budapesti Fehérvári úti vásárcsarnokban lévő szaküzletben árusítják. ,,Szá­momra — mondta — egy, a Jászságon vagy a Kunságon átvezető ilyen jellegű turistaút sok szemszögből csak jót hozhat."

Kovács István (képünk) a Hunyadiak 600 éve zarándoklat Csíkba érkezése okán látogatott a Székelyföldre. Születésnapi buliján megkóstoltuk a Fásy Ádám készítette bivalypörköltet. Kovács ugyanis Csíkszeredában az augusztus 2-án vendégszereplő Fásy-mulató mecénása volt, barátjával, Kövér Zsolttal, a gidófalvi Golf Kft. tulajdonosával együtt támogatták Buzás László A szekuritáté karmai között című könyvének megjelenését is.

Lehet, hogy Magyarország egyre növekvő szürkemarha-állománya indokolta az egykori nagy állathajtó utak feltámasztásának szándékát. Többen megmosolyogták az ügyet, pedig jelentése van. Olyan hagyomány, mely átnyúlik az országhatárokon, összefűzi a különböző országok rendezvényeit, emlékhelyeit, és ha létrejön a nagy turistaút, azt össze lehet kötni a borúttal, pálinkaúttal, sajtúttal, postaúttal — ezek már mind léteznek —, és létrejön egy páratlanul érdekes, változatos nemzetközi idegenforgalmi túraút, mely feltételezi az együttműködést a legkülönbözőbb helyek és szakemberek között, egyedi ajánlatok vagy kiadványok összeállításában, marketingben, új rendezvények szervezésében stb.

Ez év júliusában a németek Augsburgban konferenciát szerveztek az európai marhahajtó utakról (Oxenweg). Ez a Leader-terv hatodik leglátogatottabb turisztikai attrakciója Erzsébet (Sissi) királyné útja — Gödöllőtől Münchenig — mögött. Nem véletlenül, hiszen már ötödik éve mélyítik a köztudatban a marhakereskedelemmel kapcsolatos történelmi ismereteket és annak napjainkig ható üzeneteit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-08-12: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Nem javul az orosz—ukrán viszony
Az orosz elnök nyílt levélben tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az orosz—ukrán kapcsolatok válságosnak nevezhető állapota, az ukrán vezetés oroszellenes irányvonala miatt az új orosz nagykövet egyelőre nem foglalja el állomáshelyét Kijevben. Dmitrij Medvegyev nyílt levelét tegnap a Kreml sajtószolgálata tette közzé, s az elnök emellett videoblogjában fejtette ki döntésének okait.
2009-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hol csattan a recesszió ostora? (Munkaerőpiac) - Ferencz Csaba

A Nemzetközi Valutaalappal módosított megállapodás egy sor makrogazdasági mutatót érint. Ezzel gyakorlatilag mind a kormány, mind az IMF elismerte, hogy a visszaesés sokkal súlyosabban érinti Romániát, mint ahogy azt korábban előre jelezték.