MunkaerőpiacHol csattan a recesszió ostora? - Ferencz Csaba

2009. augusztus 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A Nemzetközi Valutaalappal módosított megállapodás egy sor makrogazdasági mutatót érint. Ezzel gyakorlatilag mind a kormány, mind az IMF elismerte, hogy a visszaesés sokkal súlyosabban érinti Romániát, mint ahogy azt korábban előre jelezték.

A következmények sorában leginkább érintett terület azonban a munkaerőpiac, amelynek alakulásából kiolvasható, hol csattan valójában a recesszió ostora.

Az országos munkaerő-ügynökség elnöke egy minapi sepsiszentgyörgyi programbemutató kapcsán a munkanélküliségi arány alakulását firtató újságírói kérdésre meglehetősen hányaveti módon közölte: a hat százalék még mindig Európa egyik legalacsonyabb értéke. Ami pedig a kilátásokat illeti: a cégek kötelező bejelentései szerinti híreket, melyek százezres nagyságrendekről beszélnek, a hatóság első embere nem veszi komolyan, mi több, saját prognózisukról is az a véleménye, hogy az csupán negyven százalékban szokott megvalósulni.

A hatóság első embere azonban mintha elfelejtené, hogy a válság kezdetekor, tavaly szeptemberben a munkanélküliségi ráta nem érte el a négy százalékot, mintegy 350 000 állástalannal számoltak akkor az illetékesek, idén júniusban pedig már 550 000 munkanélkülit regisztráltak, ami az utóbbi öt év legmagasabb értéke.

Az elbocsátások belső szerkezetének elemzése rávilágít arra, hogy a hanyatlás elsősorban a magánszektor munkaerőpiacát érinti. Az elnöki és miniszterelnöki bejelentésekkel ellentétben ugyanis (igaz, ezek egyszer húsz-, aztán egyszázalékos elbocsátásról szóltak a közszférában) az év első hónapjaiban csupán minden negyedik elbocsátott származott a közszférából, míg egy évvel korábban ez az arány csaknem a fordítottja volt (akkor minden harmadik elbocsátott érkezett a magánszférából). Márciustól május végéig például, míg az állami szférából 18 000 alkalmazottat bocsátottak el, addig a magánszektor 67 000 munkanélkülit adott.

Közgazdasági tény azonban, hogy a munkaerőpiac néhány hónappal később érzékeli a recessziót. A munkanélküliség vonatkozásában az előrejelzések viszont ellentmondásosak. Az IMF az év végére 800 000 munkanélküliről beszél, a munkaügyi minisztérium, de a munkaerő-ügynökség is pontos adatot nem mond, ám sokkal kevesebbre számít. A prognózisokat készítő országos hatóság 620 000-rel számol, ami 6,8 százalékos aránynak felel meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-12: Gazdaság - x:

A magyar szürkemarha Székelyföldön - Kisgyörgy Zoltán

A magyar szürkemarha történelmi hajtóútjainak vonalára építkezik egy jelentősnek mutatkozó nemzetközi turisztikai program. Németországban született a gondolat, hogy a kimondottan magyar hagyományú, egész Közép- és Nyugat-Európát átfogó hajtóút idegenforgalmi-kereskedelmi útvonallá fejleszthető.
2009-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Megszorító intézkedések válaszul a válságra

Magyarországon a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kétharmada vezetett be megszorító intézkedéseket a tavaly ősz óta tartó pénzügyi és gazdasági válság hatására, a kereskedelmi cégek érezték meg legjobban a válságot, és leginkább a forgalom visszaesése sújtotta a vállalkozásokat — derül ki a K & H Bank Zrt. kutatásából.