Búcsú Cseh TamástólA dalénekes másik útja — Sylvester Lajos

2009. augusztus 13., csütörtök, Emlékezet

Tamást személyesen a 90-es évek elején ismertük meg, háromszéki útja során. Közös barátaink voltak a kísérői, de a személyes ismeretség érzetének jegyében teltek az azelőtti évek is, tudtunk róla a 80-as évek elején, ,,amikor még tetőzött az ifjúsági probléma", s amikor az itthoni Fáskertinéket látva Tamás dalai simították és fényesítették homlokunkat s tartottak vissza valami buta cselekedettől, mert Tamásnak az volt a küldetése, hogy dalaival, ironikus hangszerelésű verseivel olyképp simítsa el homlokunk ráncait, hogy a nevetségesség szurkozott pihetollában meghempergőztetve váljanak megmosolyogni valóvá a kikacagásra való dolgok.

Dalaival, színpadi fellépéseivel, előadóestjeivel, de családias körökhöz igazodó jelenlétével is rendszerváltó, ízlésváltó férfiú volt, kommunista kánonokat felülíró alkat.

Ültünk nálunk a kétszintes, negyedik emeleti lakásban. Érkezésének híre megelőzte őt, visszalányosodó asszonyok és eladó lányok kisebb serege libbent be a tömbházlakásba, csivitelő fecskékként megszállták a belső lépcsőt, amelyen úgy helyezkedtek el, mint egy amfiteátrumban, és nagy kacagások közepette női hangra hangszerelve sorjázták a Cseh Tamás-dalokat (magát a daltulajdonost is meglepve), amelyek a szocialista országok közé is kifeszített vasfüggöny ellenére a Tamásék pest-budai Bartók Béla utcai lakásától hétszáz kilométernyire is beszárnyaltak a tömbházakba, s onnan függönyöket lebegtetve a lakónegyedi belső udvarok világa felé nyitogattatták az ablakokat.

Hallatlanul népszerű és szeretetre méltó volt. És, természetesen, előkerült, ölébe kellett kerülnie varázsszerének, a gitárnak. És búgó hangjának, félig prózai és félig verses szövegei kíséretében a lányok-asszonyok kedve alá dúdolta-énekelte legfrissebb dalait. Kísérői, kalauzolói, Bérczes Laci és Márta Pista sem lehetett ünneprontó — nem is akart —, csúszott az a program is, hogy a csernátoni Cseheket felkeressük, a rokoni szálakat kibogozandó, minden csúszott, csak a jókedv szárnyalt oly módon, hogy mégsem szállt el.

Budai lakásukban többször is megfordultam. Észak-Amerikában, az indiánok földjén is többször gondoltunk rá. Ismerem bakonybéli indiánosdi játékainak helyszínét, későbbi menedékhelyét is, ahol többek között másik művészismerősünket, a szobrász Diénes Attilát kerestük fel.

Készültem hozzá látogatóba is Bakonybélbe a feketetói életjel után, de erre most már egy másik dimenzióban kerül csak sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-08-13: Riport - x:

A földbe vetett bizalommal — Hecser László

Barót legnagyobb mezőgazdasági társulása, a Silv-Alim 2001-ben a volt uzoni farm romjain jött létre az Imre, Incze, Bartha és Nagy család tíz tagjának összefogása révén. Azért választották e nevet — melynek első tagja az erdő latin nevéből származik, s Erdővidékre utal, míg a második része az élelmiszer-előállítást jelzi —, mert így is egyértelművé akarták tenni, a régió élelmezésében akarnak szerepet vállalni.
2009-08-13: Emlékezet - x:

,,...hát akkor énekelj, Tamás, énekelj...” (Búcsú Cseh Tamástól)

— Egy gitárját pengető, ismeretlen fiatalember elégedetlen a lehetséges dalszövegírókkal, miközben olyanokkal kerül kapcsolatba, mint például Pilinszky.