Álcázza magát a hólyagrák, ám leleplezhető

2009. augusztus 13., csütörtök, Család

Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit, amelyek elpusztításukra érkeznek — derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közöltek.

A megállapítás első gyakorlati haszna lehet, hogy a többségében lassan növekvő hólyagtumort el tudják különíteni azoktól az esetektől, amikor agresszívan terjed a daganat. Ez utóbbiak teszik ki az összes hólyagrákos eset tizenöt százalékát.

Irving Weissman, a Stanford Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy a rákmegelőző állapotban lévő sejtek a CD-47 jelű fehérjével maszkírozzák el magukat. Az immunrendszer sejtjei, a makrofágok általában felfalják a rákos sejteket, a CD-47 fehérje azonban kikapcsolja működésüket.

,,Ez az első alkalom, hogy szilárd tumor őssejtjében találtuk meg ezt a »ne egyél meg« jelet" — közölte Weissman. A kutatók ezután minél több ráktípusnál megnézik, felbukkan-e a távol tartó jel, univerzálisnak számít-e a tumor őssejteknél. A csoport a CD-47 jellel végzett elterelő műveletet korábban leukémiás sejteknél tapasztalta.

A kutatók nagyobb mennyiségben találták meg a CD-47-et azoknál a pácienseknél, akiknél a hólyagrák agresszív formája fejlődött ki a későbbiekben. Úgy vélik, ez lehetőséget ad a ráktípusok gyorsabb, pontosabb beazonosítására, ezáltal kezelésére.

A csoport laboratóriumi kísérletben monoklonális antitesttel, egy célzott ellenanyaggal megakadályozta, hogy a CD-47 fehérje eltakarhassa a rákos sejteket, így azokat megtalálták a falósejtek. A ,,leleplező" technika tökéletesítésével új rákterápiát fejleszthetnek ki a későbbiekben. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-13: Család - x:

Madárdal — Jártó Kocsis Edit

Autótülkölés, fékcsikorgás, sistergés, beszédfoszlányok megszokott egyvelege vesz körül, a város hétköznapi lüktetése, amikor madárdalra leszek figyelmes. Egyre közeledik, s aztán pillanatokon belül rájövök, hogy mobiltelefon csengőhangja.
2009-08-13: Család - x:

A szúnyogriasztók veszélyei

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.