Meghalt Eunice Kennedy Shriver

2009. augusztus 13., csütörtök, Sport

Nyolcvanéves korában elhunyt Eunice Kennedy Shriver, a néhai John F. Kennedy amerikai elnök testvére, a speciális olimpiai játékok életre hívója.

,,A lenyűgöző Eunice Kennedy Shriver hajnali két órakor hazatért Istenhez" — adta hírül kedden a Kennedy család.

Shrivert egy héttel ezelőtt szállították kórházba, és bár diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, az utóbbi időben sorozatos agyvérzésektől szenvedett. A nagy tekintélyű politikusi dinasztia tagjai, így a Eunice lányát, Mariát feleségül vevő Arnold Schwarzenegger is meglátogatta őt hétfő délelőtt a massachusettsi Cape Cod Kórházban.

Shriver teljesen megértette, amit apánk és anyánk tanított nekünk, miszerint annál többet várnak el az embertől, minél többet kapott az élettől. Rendkívüli élete során milliók életét érintette meg, ám Eunice számára ez sohasem volt elegendő — méltatta őt testéve, Edward Kennedy szenátor.

A speciális olimpia ötlete, melyet Rosemary nevű értelmi fogyatékos húga inspirált, egy 1962-es marylandi nyári táborból nőtte ki magát olyan sporteseménnyé, amelyen ma már a világ 180 országából mintegy hárommillió értelmi fogyatékos atléta versenyez egymással. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága 1971-ben engedélyezte a kifejezés használatát az ország határain belül, majd 1988-ra már nemzetközileg elismert olimpiai eseménnyé nőtték ki magukat a játékok. 2007-ben pedig a kínai Shanghajban megrendezett 12. speciális olimpiai nyári játékokra 164 országból érkeztek a versenyzők. ,,Eunice Kennedy Shriver mindent megtett azért, hogy új lehetőségeket teremtsen az értelmi fogyatékkal élő emberek számára" — olvasható a speciális olimpia honlapján.

Eunice Kennedy Shriver 1921-ben, a Kennedy család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Az Egyesült Államok királyi családjaként is emlegetett, demokrata párti Kennedyeknek ő volt a lelke. Az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök, majd az 1968-ban merénylet áldozatává vált Robert Kennedy szenátor halála után, Eunice eltávozásával, valamint testvére súlyos betegségével az amerikai politikai élet egy korszaka a végéhez közeledik. Eunice Kennedy Shrivert két testvére, Edward és Jean Kennedy Smith, valamint tizenkilnec unokája is gyászolja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-08-13: Sport - x:

Szombaton kezdődik (Labdarúgás) — Áros Károly

Vége a nagy vakációnak, kezdődik a játék, a pontvadászat megyénk mindkét ligájában (IV. és V.), mindkét korosztályban (ifjúsági és felnőtt).
2009-08-13: Sport - x:

Több mint ezer doppingvizsgálat lesz

Több mint ezer doppingvizsgálatot végeznek el a szombaton rajtoló berlini atlétikai világbajnokságon. Ezt Lamine Diack, a nemzetközi szövetség (IAAF) elnöke jelentette be.