Mi, hol, mikor?

2009. augusztus 15., szombat, Mi, hol, mikor?
Zene

* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 19 órától orgona-trombita koncert lesz. Fellép Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonistája és Ambrus László trombitaművész.

* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonjában vasárnap 12 órától Gyergyai Barna vezényletével a kézdivásárhelyi tanulók klubjának fúvószenekara és mazsorettcsoportja lép fel. Koreográfus: Kiss Katalin.

Képernyő

Ötven éve, 1959. augusztus 14-én hunyt el minden idők egyik legkedveltebb magyar színésze, Jávor Pál. A Duna Televízió vasárnap filmekkel és beszélgetésekkel eleveníti fel a filmcsillag munkásságát. Az Igen vagy nem? (1940) című népszerű játékfilmben Jávor Pál egy szerelmes mérnököt alakít; a Muzsikál a mozi című összeállításban a színészóriás legismertebb filmjeiből csemegéznek. A bor mellett, cigányzenére nótázó, tetőtől talpig mindig elegáns úrra emlékezik a Heti hírmondó műsor is Szörényi Éva Kossuth-díjas, valamint Bárdy György Jászai Mari-díjas művész segítségével.

Hitvilág

Futásfalván vasárnap a 12 órától kezdődő ünnepi szentmise keretében a kegytemplom ékességének, a Háromszéki Madonna-szobor helyreállításának 45. évfordulóján (felújítását 1964. augusztus 16-án fejezték be) a restaurátorcsoport vezetőjének részvételével hálát adnak Istennek a munkálatok támogatóiért. A szentmisét processzióval (ünnepélyes körmenettel) zárják.

Röviden

Könyvbemutató. A gidófalvi Czetz János-emlékszobában vasárnap 19 órától Kedves Gyula hadtörténész, a Magyar Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese és Ratzky Rita irodalomtörténész Csataterek Petőfije című könyvének bemutatójára várja az érdeklődőket a Csillagőrző Egyesület. A kötet új megvilágításban tárgyalja az 1848—49-es forradalom lánglelkű költőjének műveit és szabadságharchoz való viszonyát. A könyvet Kedves Gyula mutatja be.

Néptáncfesztivál. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Fenyőcske ifjúsági néptáncegyüttese hét végén Rápolti István koreográfus vezetésével részt vesz a călimăneşti-i Olt menti néptánc- és népdalfesztiválon.

A hontalan állatok világnapja. Célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kóborállat-kérdésre és annak megoldatlanságára, a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontosságára, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozására. (Október 5. az állatok világnapja.)

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0267 311 860), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Grigore Bălan úti Adonis (0267 324 903), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől az Ambrózia (0267 360 608), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 9―11 óráig a Vipera patika tart ügyeletet.

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Kék fény

Agresszió. Zágonbárkányban a rendőrök 24 órára letartóztatták N. Ioant (42) csendháborításért, a közrend megzavarásáért, valamint azért, mert megütötte és halálosan megfenyegette feleségét. A férfi kiabált, és a feleségét egy működésben levő motoros fűrésszel kergette az utcán. Az asszony feljelentette a rendőrségen.

Rajtakapták. Gelencén csütörtök éjszaka az egyik autótulajdonos értesítette a rendőrséget, hogy személygépkocsiját valaki feltörte, és a kormány melletti ülésen tartózkodik. A rendőrök két helybeli fiatalembert azonosítottak, akik különböző dolgokat akartak elvinni az autóból. Az esettel kapcsolatban a rendőrség újból felhívja az autótulajdonosok figyelmét, hogy ne hagyjanak iratokat és személyes holmikat a járművekben.

(Rendőrségi tájékoztató)

Ma rajtol

a labdarúgó IV. liga 2009—2010-es bajnoksága. Az első forduló (ifik 16, felnőttek 18 órakor kezdenek): szombaton Illyefalvi Lendület—Bölöni SE, Berecki FC—Dálnoki Dó­zsa, KSE—Szitabodzai Haladás, Baróti Városi Sport Club—Ozdolai FC, Sepsiszentgyörgyi Jövő—Zágoni FC, vasárnap Papolci FC—Hidvégi SE, Gelencei Nemere—Bardoci Prima, Kézdiszentléleki Perkő—Bodoki Törekvés.

KSE—Brassói Design 4—13 (2—7)

Kézdivásárhely, sportcsarnok, kb. 100 néző, vezette: Surdu I. és Ştefan V. KSE: Bartók B.—Fekete, Gazda, Bögözi, Iacob, Csulak A., Tarcsi, Ferencz, Şerban, Aboice, Ciocaru, Bartók R., Dobozi L., Căşuneanu, Kovács I. Brassó: Haicu—Ştefaniuc, Budurcă, Pânzaru, Burcea, Căldăraru, Aduduceanu, Beraru, Minescu, Kenddy. Gólszerzők: Căşuneanu (7.), Csulak (19.), Kovács (30.), Ciocaru (35), illetve Pânzaru (14., 38,), Burcea (15., 17., 19.), Căldăraru (18., 21., 27.), Minescu (13., 20., 37.), Kenddy (23., 40.). Nem volt egy súlycsoportban a két teremfocicsapat. A nagyobb rutin, több tudás törvényszerűen a vendégek győzelmét hozta. Ilyen arányban is. Elkeseredésre viszont nincsen ok, hiszen időnként a KSE is megvillantotta adottságát, képességét. (N. J.)

Londonban indul a női ökölvívás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a női ökölvívást a 2012-es londoni játékok műsorára. Erről a NOB végrehajtó bizottsága szerdán döntött Berlinben. Ugyanakkor az ötkarikás szervezet támogatja, hogy a golf és a hétfős rögbi ott legyen a 2016-os játékokon, de erről októberben Koppenhágában döntenek véglegesen. Hét sportág — a most támogatott kettő mellett a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya — szeretne bekerülni az olimpiai műsorba.

A Cozma-ügy

A rendőrség bizonyítani tudja, hogy az öttagú csoportból ki szúrta meg Marian Cozmát, és ki volt a másik kettő, aki segített neki — közölte Derzsy Péter alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. ,,Pontosan tudjuk, hogy ki szúrta meg lent Cozmát, valamint Pesicset" — mondta a bűnügyi igazgató, hozzátéve, információjuk van a február 8-i gyilkosság minden egyes másodpercéről. Derzsy Péter azt is elmondta a Veszprém Megyei Naplónak, hogy ,,az öt gyanúsítottból a fenti eseményekben, ahol a halálos szúrás érte a román sportolót, már csak hárman vettek részt". ,,Erre a három emberre egyértelmű bizonyítékunk van; ők azok, akik Marian Cozmát bántalmazták, amikor a halálos szúrást elszenvedte" — nyilatkozta a nyomozás vezetője. Az előzetes letartóztatásban lévő hét gyanúsított közül ötnek három hónappal meghosszabbította fogva tartását a veszprémi bíróság — tájékoztatta Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője csütörtökön délután az MTI-t. Közölte: arról az öt személyről van szó — R. Sándorról, N. Győzőről, Sz. Ivánról és társaikról —, akiket az ügyben emberölés bűntettének elkövetésével gyanúsítanak. A bűnügynek eddig kilenc gyanúsítottja van, s közülük heten vannak előzetes letartóztatásban. Marian Cozmát február 8-án hajnalban gyilkolták meg az egyik veszprémi lokál előtt. A segítségére siető sporttársai — Zarko Sesum szerb, Ivan Pesic, horvát válogatott kézilabdázó, az MKB Veszprém játékosai — életveszélyes sérüléseket szenvedtek, megműtötték őket, és hosszabb időn át kórházi kezelésre szorultak.

Phelps szerencsés kimenetelű autóbalesete

Szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett Michael Phelps, az amerikaiak 14-szeres olimpiai bajnok úszója helyi idő szerint csütörtök éjjel Baltimore-ban. A Phelps által vezetett Cadillac Escalade és egy Honda Accord ütközött. Utóbbi női sofőrjét kivizsgálásra kórházba szállították. Phelps és két utasa nem sérült meg. A rendőrségi jelentés szerint az úszó nem fogyasztott alkoholt.

Összeállította: Áros Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-08-14: Nyílttér - x:

Ruháért kultúrát, kultúráért ruhát - Varga Melinda

Évekkel ezelőtt nem értettem, miért vásárolnak az emberek ruhaneműt turkálóban, felfoghatatlan volt számomra, hogyan képes valaki másodkézből való pulcsiba bújni. Mindig az jutott eszembe, hogy ezzel annak az embernek az egyéniségét is magára ölti a használt ruha viselője, aki a göncöt levetette.
2009-08-15: Magazin - x:

A Kárpát-Haza Temploma a magyar nép erejéből és hitével épül

Kicsi templom épül Verőce mellett, a Katalin-völgyben, immár ötödik hónapja. Isten és ember hajléka. Isten háza, ahol az ember békére, nyugalomra, szeretetre, belső hitre és a Mindenhatóra talál. Kőre kő épül, a szeretetforrás pedig még több szeretetet gyűjt. Sorra érkeznek az önkéntes adományozók.