A Kárpát-Haza Temploma a magyar nép erejéből és hitével épül

2009. augusztus 15., szombat, Magazin

Kicsi templom épül Verőce mellett, a Katalin-völgyben, immár ötödik hónapja. Isten és ember hajléka. Isten háza, ahol az ember békére, nyugalomra, szeretetre, belső hitre és a Mindenhatóra talál. Kőre kő épül, a szeretetforrás pedig még több szeretetet gyűjt. Sorra érkeznek az önkéntes adományozók.

A templomépítő Bethlen Farkas, Verőce polgármestere mindenkit szeretettel fogad. A templomépítés folyamatában persze elsősorban nem a polgármester, hanem a hívő ember szeretete és hite nyilvánul meg. Vallomásában így rögzítette a születés ihletének pillanatát: „Verőce a Duna-kanyar egyik szép települése, ahol élek és dolgozom. Állok a Katalin-pusztára vezető út mentén, a Lósi-völgyben, és tekintetem megakad egy erdővel borított kis hegyecskén. Hosszan nézem a helyszínt, és valami megindul a lelkemben. Kicsi népünk morálisan nagyon mélyre süllyedt — a tisztesség-, a becsület-, a hazaszeretet és a munka területén. Oly mélyre, hogy az ember már nem tud, mit tenni, csak azt gondolja, szakrálisan történhet valami. Né­pünk felemelkedéséért viszont imádkozni tudunk. Építsünk hát egy templomot — Kárpát-Haza Templomát —, ahol állandóan összegyűlhetünk és imádkozhatunk Hazánk feltámadásáért."

A Kárpát-medencét kenyérkaréj formában körbeölelő hegyvonulatok varázslatos tájat és embereket őriznek. Ugyanígy szeretné őrizni és eggyé kovácsolni az itt élőket ez a pici Isten-hajlék a dombtetőn, a fák közé bújva, akár a kovász, mely szinte láthatatlanul érleli a kenyér tésztáját.

Az egyszerű, hófehér falak és boltozat között színes üvegablaksor feszül majd, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítőművészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban az álmában égbe emelt Emese, akitől a monda szerint az Árpád-ház származik, mely család négyszáz éves uralkodása alatt a legtöbb szentet adta Európának és a világnak.

A magyar zászló a 2009. március 21-i alapkőletétel óta ott leng a hegyecske tetőpontján. A Julianus Barát Alapítvány azóta megvásárolta a területet, kiépítette az elektromos hálózatot, és elkészítette a templom terveit. A templom a magyar nép közös erejéből és hitével épül. Bethlen Farkas és az önkéntes szervezők továbbra is segítséget kérnek kicsiktől és nagyoktól, fiataloktól és idősektől. Segít a szellemi és a fizikai munka, a tárgyi és a pénzbeli adomány, a szervezői tevékenység.

A Kárpát-Haza Temploma támogatható önkéntes kalákamunkával, téglajegy (sorszámozott) vásárlásával (1000 ft/db), valamint pénzadománnyal. Versegyháza és Vidéke Takarékszövetkezet. Kedvezményezett: Julianus Barát Alapítvány. Számlaszám: 66000145―11073945, Közlemény: Kárpát-Haza Temploma. Külföldről euró- és dollárátutalással: Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt., H-1122 Budapest, Pethényi köz 10. Bank BIC-kód: TAKBHUHBXXX. Kedvezmé­nyezett: Julianus Barát Alapítvány. Számlaszám: IBAN HU6266000145―11073945. Közlemény: Kárpát-Haza Temploma. Honlap: http://www.karpat-haza.hu/.

Frigyesy Ágnes

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-15: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma 19 órától orgona-trombita koncert lesz. Fellép Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonistája és Ambrus László trombitaművész.
2009-08-15: Magazin - x:

Halála óta százmilliót keresett Michael Jackson

Halála óta a tető alá hozott filmszerződéssel és a különböző reklámmegállapodásokkal százmillió dollárt „keresett" Michael Jackson; az örökség kezelői az év végéig további százmillióra számítanak. „Ez új rekord, amelyet egyhamar nem dönt meg senki" — idézte a The New York Times John Brancát, az elhunyt énekes ügyvédjét, hagyatékának egyik kezelőjét.