Virslimúzeum Németországban

2009. augusztus 15., szombat, Magazin

Hatvanadik születésnapjára múzeumot kap Berlinben a németek egyik kedvenc eledele, a currywurst.

Magyar szemmel nézve a virsli és a kolbász műfaja között lebegőnek tűnő, currys mártással nyakon öntött húskészítményből csak a német fővárosban 70 millió darab fogy évente, az egész országban pedig 800 millió, legalábbis az első látogatókat múlt szombaton fogadó múzeum kutatásai szerint. A currywurst az a németnek, ami a magyarnak a sült kolbász mustárral, a karaj kenyérrel, uborkával vagy a New York-inak a hotdog; intézmény, a mindennapi kultúra alapvető része. Ennek megfelelően a kult-wurst berlini szentélye sem kicsi, alapterülete 1100 négyzetméter. Vállalt küldetése ,,a currywurst társadalmi jelentőségének tudatosítása" — közölte a Német Currywurst Múzeum.

Az állandó kiállításon lesz kívülről-belülről megcsodálható utcai kolbászsütő bódé, és a jellemzően sörrel fogyasztott étel születését és felemelkedését képek, filmek és írásos dokumentumok mellett hanganyagok segítségével is végigkövethetik a látogatók. Egy teljes kiállítási terem Herta Heuwer berlin-charlottenburgi sütödés életét és munkásságát mutatja be. Ő volt a currywurst szülőanyja. A pikáns mártást először 1949. szeptember 4-én állította össze szerény lacikonyhájában. Tíz évvel később a kirobbanó sikerű receptet levédette, majd a bódé helyén, a Kant Strasse-Kaiser Firedrich Strasse sarkán valóságos currywurstcsarnokot építtetett, amelyben tizenkilenc beosztott dolgozott a keze alá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-15: Magazin - x:

Halála óta százmilliót keresett Michael Jackson

Halála óta a tető alá hozott filmszerződéssel és a különböző reklámmegállapodásokkal százmillió dollárt „keresett" Michael Jackson; az örökség kezelői az év végéig további százmillióra számítanak. „Ez új rekord, amelyet egyhamar nem dönt meg senki" — idézte a The New York Times John Brancát, az elhunyt énekes ügyvédjét, hagyatékának egyik kezelőjét.
2009-08-15: Magazin - x:

Egymilliárdot ér Hitler aláírása

A Mein Kampf egyik első kiadásának nagyon ritka, Adolf Hitler által dedikált példányát árverezték el csütörtökön; a kötetért 25 000 eurót (egymilliárd régi lej) fizetett egy orosz vevő.