Feltámadt Da Vinci oroszlánja

2009. augusztus 19., szerda, Magazin

Ötszáz év után ismét életre kelt Leonardo da Vinci mechanikus oroszlánja, amelynek mását a reneszánsz mester utolsó otthonául szolgáló francia Chateau du Clos Luce-kastély számára készítették el.

,,Nagyon tetszik nekünk, hogy Leonardo nem csak művész és mérnök volt, de mesés színpadi rendező is, aki mesterien értett a különleges effektusokhoz" ― mondta François Saint Bris, a Loire völgyében fekvő, magánkézben lévő, de látogatható Chateau du Clos Luce igazgatója. ,,Tudta, hogyan bűvölje el a közönséget csodálatos teremtményeivel. Ő volt kora George Lucasa" ― tette hozzá. Da Vinci eredeti oroszlánja eltűnt, de a kortársak beszámolóiból tudni lehet, hogy a lépkedő művadat 1515-ben a firenzeiek ajándékozták I. Ferenc francia királynak Lyon városában a városállam és Franciaország között létrejött szövetség alkalmából. Az oroszlán Firenze szimbóluma volt, és amikor a király háromszor ráütött a hátára, felnyílt a mellkasa, melyből a francia birodalom szimbóluma, a liliom bukkant elő. A reneszánsz mester sem vázlatot sem rajzot nem hagyott hátra az oroszlánról, belső szerkezetének működését azonban részletesen lerajzolta.

A kortárs szemtanúk leírása és Da Vinci instrukciói alapján az automaták mestereként számon tartott Renato Boaretto alkotta meg fél évezred múltán ismét az egykori oroszlánt a franciaországi kastély megrendelésére. A kastélyban ― ahol Da Vinci élete utolsó éveit töltötte, s 1519-ben ott is halt meg ― a művészre emlékező kiállításon 2010. január 3-ig lehet megnézni az életnagyságú, különleges műoroszlánt. Boaretto rekonstrukciója ― amelyet úgy kell felhúzni, mint egy régi órát ― tíz lépést tesz előre, egyik oldalról a másikra fordítja a fejét, és föl-le mozgatja farkát. A sörényébe egy titkos szerkezetet épített, így amikor egy bizonyos ponton ráütnek, az oroszlán oldalán feltárul egy csapóajtó, és liliomeső hull belőle.

Da Vincit Franciaországba I. Ferenc hívta meg, aki nagy csodálója volt munkáinak. A művész ottléte alatt kastélyokat és csatornákat tervezett, növényeket és állatokat vetett papírra, és udvari ünnepeket rendezett. 1518-ban azzal kápráztatta el az uralkodót és körét, hogy egy színdarab bemutatásához az egész csillagos eget odavarázsolta, bolygókkal és csillagképekkel együtt, a színpad fölé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-19: Magazin - x:

Ezerötszáz látogató már első nap

Szombaton nyitotta meg kapuit a berlini Currywurst Múzeum, az egyik legnépszerűbb turistalátványosság a Checkpoint Charlie egykori határátkelő közelében, s már aznap ezerötszázan keresték fel a német főváros szívében található létesítményt.
2009-08-19: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Bob kicsoda?
New Jersey-i rendőrök nem ismerték fel Bod Dylant, az amerikai rocklegendát, amikor a minap igazoltatták őt. A New Yorktól kétórányi autóútra fekvő Long Branch település egyik lakosa beszólt a rendőrségre, hogy idegen ólálkodik a környéken.