AtlétikaAz olimpiai bajnokok rossz napja

2009. augusztus 20., csütörtök, Sport

Öt döntőt ígért a negyedik versenynap, és néhány, minket is érintő selejtezőt, előfutamot, elődöntőt. Jó volt elkönyvelni, hogy a diszkoszvető Kővágó és a 400 méteres gátfutó Moroşanu egyformán a harmadik legjobb eredménnyel jutott az ötödik nap döntőibe.

Hátha nagyobb szerencséjük lesz, mint Pars Krisztiánnak. Hátha, mert a női gerelyvetés fináléjában szerepelt Stoian is éppen csak lecsúszott a dobogóról, akárcsak a szám világrekordere, a cseh Spotaková a dobogó tetejéről. A női gerelyvetőkkel egy időben a férfi hármasugrók is harcba szálltak az érmekért. A brit Idowunak sikerült visszavágnia a pekingi vereségéért, most legyőzte a portugál Évorát. Külön figyelmet igényelt a női 400 méteres síkfutás döntője, hiszen a 24 esztendős amerikai Sanya Richards 2005-ös vb-ezüstje és a pekingi olimpián szerzett bronza után igyekezett idei jó formáját aranyra váltani. Sikerült is neki, méghozzá az idény legjobb eredményével — 49.00 mp — utasította maga mögé a mezőnyt, melynek tagja volt az olimpiai bajnok brit Ohuruogo, az ezüstérmes jamaicai Shericka Williams.

A férfi 3000 m-es akadályfutás nagy esélyesei természetesen a kenyaiak voltak. Ők is diktálták az iramot, ők tartották kezükben a versenyt, mindenkit leráztak, egy kivétellel, s ez a francia Tahri volt, az Európa-csúcstartó. A jegenyemagas francia bogáncsként ragadt a három kenyaira, majd a véghajrában beférkőzött közéjük, s bronzérmet szerzett. A bajnoki címet a világ idei legjobb eredményével és világbajnoki csúccsal — 8:00.43 — Ezekiel Kemboi nyerte, a szám olimpiai bajnoka, a szintén kenyai (ő volt a negyedik kenyai) Kipruto a hetedik helyen érkezett a célba.

A nap döntőit a férfi 400 m gát zárta. A címvédő és világranglista-vezető Clement már az első kanyarban vezetett, s bár a célegyenesbe fordulva lassult, így is a nyolcas, ,,surranó"-pályán a Puerto Ricó-i Javier Culson csak megszorongatni tudta, beérni nem. A pekingi olimpián második amerikai 47.91 mp-cel, a világ idei legjobbjával nyert. A korábban már két világbajnokságot nyert dominikai Felix Sanchez a nyolcadik helyen érkezett a célba. Mi tagadás, eljárt fölötte az idő.

Közben egy hír járta be a világot: ,,A horvát magasugrónő, Blanka Vlasic a hotelszobájában megsérült. Éppen nyújtott, amikor az ajtófélfába verte a fejét, s oly erősen, hogy ömleni kezdett a vér. Blankát gyorsan kórházba vitték, ahol össze is varrták sebét, igen ám, de kezelése közben az őt ellátó doktornőnek beállt a dereka, és mozdulni sem tudott többé. Szerencsé­re volt másik orvos a helyszínen, s ő megoldott mindent."

E rövid kitérő után jöhetnek az eredmények:

férfiak:

400 m gát, világbajnok: Kerron Clement (amerikai) 47.91 mp, 2. Culson (Puerto Ricó-i) 48.09 mp, 3. B. Jackson (amerikai) 48.23 mp

3000 m akadály, világbajnok: Ezekiel Kemboi (kenyai) 8:00.43 p — világbajnoki csúcs, 2. R. K. Mateelong (kenyai) 8:00.89 p, 3. B. Tahri (francia) 8:01.18

hármasugrás, világbajnok: Phillips Idowu (brit) 17,73 m, 2. Évora (portugál) 17,55 m, 3. Copello (kubai) 17,36 m

nők:

400 m, világbajnok: Sanya Richards (amerikai) 49.00 mp, 2. S. Williams (jamaicai) 49.32 mp, 3. A. Krivosapka (orosz) 49.71 mp

gerely, világbajnok: Steffi Nerius (német) 67,30 m, 2. Spotaková (cseh) 66,42 m, 3. M. Abakumowa (orosz) 66,06 m, 4. Stoian (román) 64,61 m. (á)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-08-19: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Bob kicsoda?
New Jersey-i rendőrök nem ismerték fel Bod Dylant, az amerikai rocklegendát, amikor a minap igazoltatták őt. A New Yorktól kétórányi autóútra fekvő Long Branch település egyik lakosa beszólt a rendőrségre, hogy idegen ólálkodik a környéken.
2009-08-20: Sport - x:

Motorzúgás Kovásznán (Autósport)

A hét végén, pénteken és szombaton kerül sor a hagyományos Barcaság-ralira, melynek helyszíne Kovászna megye, egészen pontosan Kovászna, Kommandó, Zabrató, Zágon.