Gombapárok - Puskás Attila

2009. augusztus 20., csütörtök, Család

Ugye, mennyire hasonlít a két gomba? Éppen azért kerültek egymás mellé, hogy hasonlóságuk révén jelezzük azt a veszélyt, amit a kevésbé tájékozott gombászó számára rejt, ha túlontúl magabiztos.

Két, erdeinkben gyakori galócát mutatunk be, az egyik a kedvelt ,,borsgomba", szakmailag pontosabb nevén a piruló galóca (Amanita rubescens), szomszédja pedig a párducgalóca (Amanita pantherina). Nevük is jelzi, hogy ,,testvérek", de míg az egyik (bár nyersen ez is gyomor-bél tüneteket okoz) jóízű, ehető, a párducgalóca idegrendszerre ható toxinjai miatt mérgező. E fotókon jól megfigyelhetjük a legszembetűnőbb különbséget: a piruló galóca pírját, ami egyetlen más galócán sincs. Más szembetűnő különbségek: a piruló galócának nincs bocskora, míg a párducgalóca rücskös tönkalján gallérszerű fátyol található. Mindkettő galléros, de a pirulóé bordázott, a párducé sima. A kalapbőr színe sem azonos: a pirulóé világosabb, okkersárgás, a párducé sötétebb, szürkés-barnás. A pettyek mindkettőn fehérek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-20: Család - x:

A kóborlók világnapja - Jártó Kocsis Edit

Valakinek, aki odafigyel a világ apró dolgaira, eszébe jutott, hogy az év egy napját szenteljünk a kóbor állatoknak. Szép gesztus, hiszen kedvenc háziállataink, díszállataink nemegyszer kikerülnek védelmünk alól, és a nagyvilágban bolyonganak. Ilyenkor nincs, aki ételt, vizet adjon nekik, megóvja a leselkedő veszélyektől őket.
2009-08-20: Család - x:

A tökéletes teremtmény (Egy hét Berlinben) - Csinta Samu

Hol húzódhat az emberi teljesítőképesség határa? A kérdés leginkább költői, és nemcsak azért, mert még senki sem tudta megválaszolni, hanem azért is, mert igazából nincs válasz rá. Ennek ellenére menetrendszerűen felmerül, valahányszor megdönthetetlennek hitt mérföldkövek dőlnek a porba.