Fertőzés okozhatta Mozart halálát

2009. augusztus 26., szerda, Magazin
A 35 éves korában elhunyt Wolfgang Amadeus Mozart halálát valószínűleg Streptococcus-fertőzésből származó szövődmények okozták — állapította meg egy holland kutatás.

A zeneszerző 1791-ben bekövetkezett halála óta a szándékos mérgezéstől és reumás láztól a trichinosisig — étellel terjedő, parazita okozta fertőző betegség — több feltételezés élt.

Halotti bizonyítványában a halál okaként a köleshimlőt jegyezték be, de az Amszterdami Egyetem kutatói szerint a Mozart halálára vonatkozó tanulmányok a legkevésbé sem nevezhetők megbízhatónak, hisz azokat a zeneszerző utolsó napjai szemtanúinak beszámolói alapján írták évtizedekkel a halála után.

Az új tanulmány, amely az Annals of Internal Medicine folyóiratban jelent meg, az 1791-es bécsi halotti nyilvántartás jelentésén alapul, ami szélesebb összefüggésbe helyezi a Bécsben elhunyt zeneszerző halálát. Mozart halálát Streptococcus-fertőzés okozta — sok bécsi lakos kapta el ezt a baktérium okozta fertőzést akkoriban —, amely nála halálos vesekomplikációval is járt. A fertőzés a város katonai kórházából indulhatott ki — mondta el Richard Zegers, az Amszterdami Egyetem kutatója. Mozart gyulladásos láz tüneteivel esett ágynak, duzzanatok és kiütések keletkeztek a testén, rossz volt a közérzete, fájt a háta, ami megegyezik a Streptococcus-fertőzés tüneteivel, de nála a kór vesegyulladást is okozott. Zeger szerint az is lehet, hogy Mozartnak skarlátja volt, amelyet szintén a Streptococcus baktérium okoz, de ez kevésbé valószínű, mert a szemtanúk arról számoltak be, a zeneszerzőn a betegség vége felé jelentek meg a kiütések, a skarlátnál viszont azok a betegség korai időszakában megjelennek.

A torok streptococcusos fertőzése mandulagyulladást (tonzillitisz), seb- és bőrfertőzéseket, a vér fertőződését (szeptikémia), skarlátot, lázat, tüdőgyulladást, reumás lázat, Sydenham-choreát (vitustánc) és vesegyulladást (glomerulonefritisz) okozhat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-26: Magazin - x:

Sört ivott — megbotozzák

Megbotozásra ítéltek egy nőt Malajziában, amire még nem volt példa. A 32 éves nő bűne, hogy egy éjszakai klubban sört ivott.
2009-08-26: Magazin - x:

Fürdőruhás pingvin

Fürdőruhás pingvint tartanak Hampshire-ben, egy brit vadasparkban: a madár kopasz, ezért adtak rá melegítő öltözéket.