A fecsketárnics — Puskás Attila

2009. augusztus 27., csütörtök, Család

A magyar népi megnevezések igen gazdag tárában riasztó nevek (méregölő tárnics, ördögméze stb.) jelölik a fecsketárnicsot (Gentiana asclepiadea). De kérdezhetnénk azt is: ugyan mi köze a fecskéhez? Nevét a gyors röptű fecskék szárnyához hasonló állású levelei sugallták.

Hegyi kirándulásaink gyakori útitársa a fecsketárnics. Bókoló, mintegy terhétől lehajló szára harang alakú, kék, kékeslila virágokat hordoz, melyek olykor kis csokrokban, kettesével-hármasával ülnek a levelek hónaljában. Kisebb-nagyobb csoportokban találjuk meszes, tápanyagban gazdag, nedvesebb talajon. Magyarországon védett faj, s túrázó barátainknak önkéntes védelmébe ajánljuk nálunk is ezt a szemet gyönyörködtető vadvirágot.

Keserűanyagot tartalmazó gyökerét valamikor a homeopatikus gyógyászat drogként gyomorpanaszokra alkalmazta. Ma már ilyen felhasználása nem ismert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-27: Család - x:

Vörösborral a gyulladásos folyamatok ellen

Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk — jelzi egy tanulmány. A Glasgow-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a vörösborban lévő reszveratrol — amely antioxidáns hatású vegyület — megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A reszveratrolos előkezelést nélkülöző egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.
2009-08-27: Család - x:

Szegénység, eladósodottság, elhízás

Német kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki az eladósodottság és az elhízás között. A túlzott mértékben eladósodott németek a Mainzi Egyetem tanulmánya szerint nagyobb valószínűséggel híznak el, mint az átlag. Az még nem egyértelmű, hogy az adósság vezet-e az elhízáshoz, vagy a kövérek eleve hamarabb veszítik el az állásukat, és ezért eladósodnak?