Figyeljünk oda!Burgonyabemutató Incze Péter

2009. szeptember 1., kedd, Gazdakör

Szakmai értekezlet Szépmezőn — jó vetőgumó, pontos technológia, kiváló termés

Szépmező határában a vetőburgonyát előállító holland HZPC kutatóállomás a múlt hét közepén fajtabemutatót tartott közel száz háromszéki termelő és szakember jelenlétében, eljött a holland kísérleti állomás vezető kutatója is.

A gazdanapot a kézdivásárhelyi Becsek László agronómus mérnök által gondozott bemutatóparcelláknál szervezték. A fiatal gazdanemzedéket képviselő szakember tizenöt éve foglalkozik vetőmagtermesztéssel és -forgalmazással. Kapcsolata a holland kutatókkal közel öt éve alakult ki, azóta van jelen a holland cég a román piacon. A holland kísérleti állomás száz éve foglalkozik nemesítéssel és új fajták előállításával. Az új, nemesített fajtákat még a piacra jutás előtt 600 holland gazda közel tizenkétezer hektáron próbálja ki szántóföldi termesztésben. A cég jelenleg kétszáz fajtával van jelen a világpiacon, több mint hetven országba exportálja a vetőgumót.

A szépmezői bemutatón huszonöt teljesen új, illetve csak egy-két éve termelésbe fogott fajtát ismertettek a legkoraibbaktól a késő érésűekig, valamint az egyre jobban terjedő, chipsnek és fagyasztott hasábburgonyának megfelelő fajtákig. A házigazda bevezetőként az alkalmazott technológiát ismertette. A hektáronkénti tősűrűséget 57 470-re emelte, egyszer gyomirtózott, ellenben nagyon vigyázott a betegségek megelőzésére. Elmondása szerint minden hetedik nap permeteznek burgonyaragya ellen, kontaktvegyszereket szisztemikus vegyszerekkel váltogatva. Mivel kevés háromszéki termelőnek adatik meg az öntözés lehetősége, a bemutatóparcellát öntözés nélküli területen létesítette. Az eredmények így is kitűnőek, a kipergetett és bemért termés alapján első helyre a Bartina került, kis híján 70 tonnás terméssel, második a Vivaldi közel 61 tonnával. De a többi étkezési fajta sem marad el sokkal a csúcsoktól, általános a 45—50 tonnás hektáronkénti hozam. A szakember szerint azonban ezek a fajták optimális termelési feltételek mellett tudnák megmutatni valós értéküket, bőséges tápanyagellátással és öntözéssel. Ő maga a legjobb eredményt a fehér színű Fabulával érte el tavaly, hektáronként 51 tonna válogatott étkezési burgonyát értékesített.

Becsek mérnök ügyesen mozog a burgonyapiacon, jelenleg 1100 hektáron gazdálkodik, ebből 200-on vetőmagot és étkezési burgonyát termel. A továbbszaporított vetőgumó nagy részét a regáti termelők viszik el, az étkezési burgonyával pedig sikerült bekerülnie a multinacionális nagyáruházak polcaira. A SAPARD-programra a tulajdonában levő két céggel külön-külön pályázott, így az egyik segítségével korszerű légkondicionált burgonyatárolót épített válogatóval, mosóval és csomagológépsorral, a másikkal pedig hatékony traktorokat és gépeket vásárolt. Jelenleg újabb pályázatot készít a vidékfejlesztési terv keretében.

Az általa forgalmazott vetőgumó áráról elmondta, viszonylag drágának tűnhet, a besorolástól függően egy hektárra való 8000—10 000 lejbe kerül, ellenben jó eredményt és állandó minőséget csak a jó vetőmagtól várhatunk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-01: Nemzet-nemzetiség - x:

Európa csendes? (Jegyzet) - Mózes László

,,A felvidéki magyarságot gúzsba akarják kötni, el akarják némítani, és ezt nem engedhetjük!" — hangzott el vasárnap délután egy különös szoboravatón a felvidéki Csicsón, ahol a helybeliek gyászszobor emelésével tiltakoztak az anyanyelvhasználatot súlyosan korlátozó jogszabály ellen.
2009-09-01: Gazdakör - x:

Szeptemberi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán, biogazdász

Ez a hónap minden gazdálkodó számára a begyűjtésé, az egész évi munka gyümölcsének számba vételéé, de hogy jó magágyba vessen-ültessen, a jövő év termés előkészítéséé is.