BiodinamikaSzeptemberi vetésnaptár - Bíró Zoltán, biogazdász

2009. szeptember 1., kedd, Gazdakör

Ez a hónap minden gazdálkodó számára a begyűjtésé, az egész évi munka gyümölcsének számba vételéé, de hogy jó magágyba vessen-ültessen, a jövő év termés előkészítéséé is.

Ez évi tapasztalatom alapján mondhatom, a Hold és a bolygók állása kedvezően befolyásolja a növények fejlődését, de a vetési naptárt nem kell szentírásnak tekinteni, hiszen nem írja felül azt a sokéves tapasztalatot, miszerint a vetésnél elsődleges a megfelelő időjárás, illetve a magágy előkészítése.

Szeptember 13-tól 24-ig tart a biodinamikus ültetési időszak, de ez az egyetlen hónap az évben, amikor nincs tiltás, egyetlen nap sincs ugyanis, amikor ne lehetne bármit begyűjteni vagy ültetni. A házi kertekben érdemes még mindig spenótot, salátát vetni, de már a kora tavaszi primőr terményeket is lassan magágyba lehet tenni.

A globális felmelegedés miatt is szinte egy hónappal előbb vagyunk a termés begyűjtését illetően, ám nagyon fontos, hogy terményeinket — legyen az hagyma, krumpli vagy kukorica, bármilyen gyümölcs — a teljes érés után tároljuk. Ha nem szakszerű tárolóházban tesszük el (mennyire kevés az ilyen lehetőség!), a hagyományos tárolás esetében jó odafigyelni apáink sokéves tapasztalatára, akik a hőmérséklet-ingadozások miatt szeptember 13-tól kezdtek tárolni, hogy a meleg földből származó termény ne kerüljön túl magas hőmérsékleten a pincében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-01: Gazdakör - x:

Burgonyabemutató (Figyeljünk oda!) Incze Péter

Szakmai értekezlet Szépmezőn — jó vetőgumó, pontos technológia, kiváló termés
Szépmező határában a vetőburgonyát előállító holland HZPC kutatóállomás a múlt hét közepén fajtabemutatót tartott közel száz háromszéki termelő és szakember jelenlétében, eljött a holland kísérleti állomás vezető kutatója is.
2009-09-01: Gazdakör - x:

A siló erjesztését befolyásoló tényezők (Idényben) - Incze Péter

A silózás szempontjából egyedül a tejsavtermelő baktériumok tekinthetőek hasznosnak, minden egyéb mikrobacsoport működése káros, mert növeli a silózás veszteségét, termékeivel rontja a siló minőségét, etethetőségét.