IdénybenA siló erjesztését befolyásoló tényezők - Incze Péter

2009. szeptember 1., kedd, Gazdakör
A silózás szempontjából egyedül a tejsavtermelő baktériumok tekinthetőek hasznosnak, minden egyéb mikrobacsoport működése káros, mert növeli a silózás veszteségét, termékeivel rontja a siló minőségét, etethetőségét.

A tejsavtermelő baktériumok elsősorban levegőtlen (anaerob) körülmények között tudnak erjeszteni, azaz szénhidrátokból tejsavat előállítani. Levegő jelenlétében is tudnak ugyan működni, de csak kisebb mértékben.

A levegőtlen körülményeket a takarmány tömörítésével lehet megteremteni. A gyakorlatban a levegőt nem lehet teljesen kiszorítani, de törekedni kell arra, hogy minél kevesebb maradjon a takarmányban. Ezt ugyanis a növényi légzés néhány napon belül el tudja fogyasztani. A tömörítést traktorral végezzük. A gumikerekű traktor alkalmasabb, mint a lánctalpas. Fontos, hogy a silózandó takarmány szárazanyag-tartalma ne haladja meg a 38—40 százalékot. Hatékonyan tömöríteni csak apróra szecskázott anyagot lehetséges, a jó minőségű szecska nem nagyobb 10—15 mm-nél.

Nem minden szénhidrát alkalmas erjesztésre (pl a keményítő). A legtöbb erjeszthető cukrot a silókukorica tartalmazza, a pillangósnövényekben kevés van belőlük. A közepesen és a nehezen erjeszthető takarmányok silózásához többféle adalékanyag is felhasználható. Ilyen célra alkalmas a melasz 2—3 százalékban. Adalékként használható a gabonaanyagok darája is. Némely országokban a tejsavtermelő baktériumok működését segítik biológiai tartósítószerekkel. Ezek tejsavbaktérium-kultúrát és olyan anyagokat (vitaminokat, mikroelemeket) tartalmaznak, amelyek a tejsavtermelő baktériumok kezdeti szaporodáshoz szükségesek. A káros mikrobák működését gátló adalékokat is használnak, savakat, amelyek a siló pH-ját az illető mikroba számára már nem elviselhető szintre csökkentik. Leggyakrabban a hangyasavat használják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-01: Gazdakör - x:

Szeptemberi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán, biogazdász

Ez a hónap minden gazdálkodó számára a begyűjtésé, az egész évi munka gyümölcsének számba vételéé, de hogy jó magágyba vessen-ültessen, a jövő év termés előkészítéséé is.
2009-09-01: Gazdakör - x:

Hírlugas — Ferencz Csaba

Rekord repcemagtermés az EU-ban
Egy hamburgi székhelyű mezőgazdasági elemzőintézet várakozása szerint az EU-ban rekord mennyiségű repcemagot takarítanak be. Az Oil World számításai szerint az idei termés várhatóan 20,12 millió tonna. Ez meghaladja az előző évi, ugyancsak rekordnak számító 18,91 millió tonnát.