Hírlugas — Ferencz Csaba

2009. szeptember 1., kedd, Gazdakör

Rekord repcemagtermés az EU-ban

Egy hamburgi székhelyű mezőgazdasági elemzőintézet várakozása szerint az EU-ban rekord mennyiségű repcemagot takarítanak be. Az Oil World számításai szerint az idei termés várhatóan 20,12 millió tonna. Ez meghaladja az előző évi, ugyancsak rekordnak számító 18,91 millió tonnát.

Az intézet előrejelzése szerint az EU-ban legnagyobb repcemagtermelő Németországban a termés 6,05 millió tonnára nőtt a tavalyi 5,15 millió tonnáról. Franciaországban a termés 4,72 millió tonnáról 5,50 millió tonnára, Lengyelországban 2,11 millió tonnáról 2,14 millió tonnára bővült. Az EU felé jelentős repcemagexportot bonyolító Ukrajna idei termése az elemzés szerint 1,7 millió tonnára esett a tavalyi 2,9 millió tonnáról.

Almagondok

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nem ismétli meg a tavalyi tiltakozó blokád szervezését az almafelvásárló ipari üzemek körül, hanem tárgyalásos úton igyekszik segíteni a nagyon alacsony, 11 forintos kilogrammonkénti átvételi ár miatt csődhelyzetbe került termelőknek. Budai Gyula igazgató szerint a szakminiszterrel csütörtökön lesz a harmadik tárgyalás, amelyen három kérdéskörben szeretne kormányzati segítséget elérni: olyan ártámogatást szeretnének, amit közvetlenül a termelők kapnának kritikus helyzetük megoldásához, szorgalmazzák, hogy a termelők által befizetett 4,6 milliárdos kárenyhítési alapba az állam jóval többet tegyen, s nagyobb keretből kapjanak támogatást a belvíz-, aszály- és jégkárt szenvedett gazdálkodók, és a Magosz koordinálja az úgynevezett iskolaalma-akciót, hogy ,,ne a termékértékesítő szövetkezetek fölözzék le a bevételt". Mivel az ipari mellett az étkezési alma felvásárlási ára is alacsony, a már harmadik éve elmaradó bevétel miatt a hiteleiket törleszteni nem tudó gazdák közül soknak árvereztetik majd el a bankok a mezőgazdasági gépeiket, sőt, ültetvényeiket is, attól függően, mire jegyeztették be a jelzálogot — figyelmeztetnek az érdekvédők.

Bioerőművet avattak

Felavatták Magyarország első zöldmezős beruházásban épült bioerőművét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyon. A 14 milliárd forintos költségből épült, 20 megawatt teljesítményű üzem az energetikai és környezetvédelmi célok mellett a mezőgazdaság szerkezetátalakítását is elősegíti. Az ötvenöt dolgozót foglalkoztató bioerőművet faaprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékokkal fűtik, s az energianövények termesztésével mintegy kétszáz agrárvállalkozónak teremtenek munkahelyet. Emellett az úgynevezett hulladékhő hasznosítására 35 hektáros kertészetet hoznak majd létre, további kétszázötven környékbeli lakosnak biztosítva rendszeres foglalkoztatást. A kormány a munkahelyteremtéshez 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az erőmű tüzelőanyagának előállítására a térségben megalakult a Tisza Szövetkezet, amely hétezer hektáron telepít energianövényeket. 500 hektáron már megtörtént a telepítés, nemcsak Szakoly körzetében, hanem a magyar—román határon túl, Érmellék és Szatmár környékén is telepíteni szándékoznak fűz- és nyárfaerdőket. Az üzemben ötezer tonna biohamu is keletkezik, amelynek hasznosítására most készülnek a tervek, a mezőgazdasági területekre szeretnék kijuttatni, tápanyagként a humuszképződés elősegítésére.

Kevesebb francia bor fogy el

A gazdasági válság nem kíméli a francia borosgazdákat sem: a borkivitel 25 százalékkal esett vissza az év első felében az egy évvel korábbihoz képest, mert a válság közepette a fogyasztók világszerte kevesebb olyan cikket vásárolnak, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Az ország exportőreinek 85 százalékát tömörítő szövetség adatai szerint júniusig 3,28 milliárd euró értékben adtak el bort külföldön az egy évvel korábbi 4,35 milliárddal szemben. A prémium kategóriába tartozó termékek, a Champagne és a Cognac kivitele ennél jóval nagyobb arányban esett vissza, 45 és 27 százalékkal. A kevésbé drága asztali borok kivitele viszont mindössze egy százalékkal csökkent. Mindamellett az exportőrök szövetségének elnöke bizakodó, arra számít, hogy a második félévben stabilizálódik a piac, mert ilyenkor az év végi ünnepek miatt hagyományosan megugranak az eladások.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-01: Gazdakör - x:

A siló erjesztését befolyásoló tényezők (Idényben) - Incze Péter

A silózás szempontjából egyedül a tejsavtermelő baktériumok tekinthetőek hasznosnak, minden egyéb mikrobacsoport működése káros, mert növeli a silózás veszteségét, termékeivel rontja a siló minőségét, etethetőségét.
2009-09-01: Magazin - x:

A sepsiszentgyörgyi Asztalos és Lakatos Társulat megalakulása - Józsa Lajos

Zajzon Lajos, a sepsiszentgyörgyi városi tanács inspektora 1864-ben elrendeli az Asztalos és Lakatos Társulat birtokában lévő leltári tárgyak összeírását. Az 1853. január 10-én alakult társulatnak a következő leltári tárgyait foglalták jegyzőkönyvbe: