Nyárutó olcsó üdüléssel - Varga Melinda

2009. szeptember 2., szerda, Gazdaság

Az ikavári fesztivál a hetvenes években nagy népszerűségnek örvendett

A szabadság gyártja a szép emlékeket — fogalmazott optimistán Rosner Hermann, a sepsiszentgyörgyi ITT utazási iroda igazgatója. Tájékoztatása szerint a gazdasági válság ellenére csupán húsz százalékkal csökkent a nyári szezon bevétele.

Úgy látja: a külföldi nyaralás szolgáltatások és árak tekintetében is sokkal csábítóbb, mint a hazai. Törökországot emelte ki mint vendégforgalmi célpontot. A román tengerpart helyett idén inkább Bulgáriát választották a nyaralók, sokan mentek európai körútra is — hangsúlyozta.

Rosner Hermann úgy látja: a belföldi vendégforgalom ősztől lendül fel, Románia most fog a válságra tekintettel lenni és kedvező árajánlatokat nyújtani turistáknak, hazai pihenni vágyóknak. Kiemelte: szeptember 1-jétől a román tengerparton négycsillagos szállodában, reggelivel 399 lejért lehet üdülni. Ezek mellett a gyógyfürdők, Tusnád, Saturn nyújtotta szolgáltatásokat is kedvezőnek látja, kilenc éjszaka, két gyógykezeléssel, teljes ellátással háromcsillagos panzióban 750 lejbe kerül. Külföldön Korfu szigetét, Törökországot, Bulgáriát ajánlja az őszre.

A téli szezonban az európai szilveszterezést említette: Csehországba, Ausztriába, Olaszországba, Spanyolországba, valamint a Vörös-tengerre is vannak kedvező ajánlataik.

A belföldi vendégforgalom terén a szolgáltatások egyoldalúságát és a magas árakat kifogásolta Urbanovici Endre, a 2U turisztikai iroda igazgatója. Szerinte a Kovászna megyeiek inkább külföldet választják nyaralási úti célnak. Az őszi szezon Görögországgal, Törökországgal, Bulgáriával kecsegtet, viszont télire is több kedvező külföldi ajánlat érkezett.

„A belföldi vendégforgalmon a szolgáltatások minőségével lehetne javítani. Nincs lehetőség megismerni a helyi jellegzetességeket, történelmi, kulturális kuriózumokat, a szállási lehetőség nem minden" — vélekedett Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa. Pozitív példaként emelte ki a gelencei Bordó Panziót, mely a település helyi jellegzetességeivel csalogatja magához a turistákat.

Nem lát a gazdasági válság miatt visszaesést, ám a magyarországi turisták idén elmaradtak. Szerinte az őszi szezonváltás nem fogja befolyásolni a megyei vendégforgalmat. A novemberi és decemberi holt időszakot üzletembereknek szervezett tréningekkel lehetne kitölteni. A téli, ünnepi időszakban a disznóvágás, síelés fogja meg a megyébe látogatókat.

A csernátoni Hanna Panzió egyik jó példa a helyi természeti, kulturális, történelmi és gasztronómiai lehetőségek bemutatására. Horovitz Ernő, az üdülőhely tulajdonosa többek között gyerek- és ifjúsági csoportoknak is szervez kézműves-foglalkozásokat, néptánctanulást, múzeum- és erdőlátogatást. Mindezek mellett a vendégek a kürtőskalácssütés fortélyait is elleshetik, fontosnak tartja a tradicionális ellátást. Szerinte a helyi jellegzetességekkel lehet a vendéget megbabonázni.

Az őszi-téli szezonban a hét végi kikapcsolódás, a szilveszter hoz majd a konyhára.

Elárulta: az ikavári fesztivál a hetvenes években nagy népszerűségnek örvendett, ezt szándékszik újraéleszteni, valamint a téli szezonra egy sífelvonót is szeretne.

Sepsiszentgyörgy vendégforgalma mintegy negyven százalékkal esett vissza — tudtuk meg Fülöp Lászlótól, a Sugás vendéglő tulajdonosától. Panaszkodott a gazdasági válságra, ám megjegyezte, árakban próbálnak igazodni a kedvezőtlen helyzethez. A nagyobbrészt üzletemberekre alapozó vendéglátóegységben a külföldi befektetők idén elmaradoztak. Fülöp szerint a szezonváltást a lakodalmak és más ünnepi rendezvények nyújtotta szolgáltatások töltik ki inkább.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-01: Magazin - x:

Égig érő kulipintyó

Fából készült, toldozott-foldozott, 40 méter magas ,,felhőkarcolót" ― égig érő kulipintyót ― épített 1995-ben Nyikolaj Szutyjagin arhangelszki vállalkozó. Az építmény bekerült az orosz rekordok könyvébe, de nemrég lebontották, létrehozója pedig üldözöttnek tekinti magát.
2009-09-02: Gazdaság - x:

Bogyók (Jegyzet) - Simó Edmund

Ahogy véget ér a nyár, és ,,kopog az ősz az ablakon", ahogy megérkezik az ,,emberek" elsője, hírnöke, a mézédes gyümölcsökre, bogyókra szálló darazsak dongásával együtt zsongnak fel bennem, valahol szívem tájékán, halhatatlan verssorok.