A Hobbicserebere Klub pincéje - Iochom István

2009. szeptember 2., szerda, Magazin

Kétéves munkával készült el Kézdivá­sárhelyen a Gábor Áron térről nyíló 20. udvartér 1. szám alatti pincében a közel húsz évvel ezelőtt, 1989. december 30-án alakult Hobbicserebere Klub helyisége, melyet az őszi sokadalom alkalmával avattak fel számos erdélyi és határon túlról érkezett gyűjtő és meghívott jelenlétében.

A pince három helyiségből: egy raktárból és két kiállítóteremből áll. A klub továbbra is a Vigadó égisze alatt tevékenykedik, és ott is találkoznak minden csütörtökön 16 órától, de ha ott más tevékenység miatt foglalt a terem, a pincében gyülekeznek. Az egyik teremben a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó állandó kiállítás látható: több mint nyolcszáz kölnisüveg, százötven pálinkáspohár, közel száz írott tojás, locsolóversek. Ugyanitt kapott helyet a klub címere és zászlója. A másik helyiségben patikai tégelyek, üvegek, valamint régi likőrös, pálinkás, boros, sörös, pezsgős, borvizes és egyéb rendeltetésű régi üvegek láthatók.

A megnyitón Beke Ernő, a klub elnöke és a pince tulajdonosa elmondta: a pince állandó kiállítási anyagát az érdeklődők naponta 9—20 óráig tekinthetik meg, a belépés ingyenes. Beke Ernő emléklapokat adott át mindazoknak, akik a pince létrehozásához valamilyen formában hozzájárultak. A megnyitón Demeter Lilla és Deme Johanna Bródy János Filléres emlékek című számát adta elő, utána pedig az udvartérben elhelyezett asztalokon csereberéltek és börzét tartottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Körülnéztünk Szotyorban - Kisgyörgy Zoltán

Falu- és nyugdíjasházzá alakíttatta a költségvetésből Sepsiszentgyörgy önkormányzata a volt szotyori apaállat-istálló épületét. A munkálatok hatszázmillió régi lejbe kerültek.
2009-09-02: Magazin - x:

Mementó:Tompa Sándor (Pufi) - Kisgyörgy Zoltán

Minden Tompa Kisborosnyóról származott, a kisbaconi-kézdivásárhelyi Tompák is. A családban tudtak arról, hogy Tompa Pufi a mi családunk egyik ágából való ― tájékoztatott és hozta közelebb hozzánk, a vargavároshoz a Kossuth-díjas (1956) és érdemes művész (1953) alakját Tompa Irénke.