Cenzúra Velencében

2009. szeptember 8., kedd, Magazin

A Velencei Filmfesztiválon betiltották Bobby Păunescu Francesca című filmjének vetítését, miután Alessandra Mussolini parlamenti képviselő és Flavio Tosi, Verona polgármestere tiltakozott, mert sértve érzik magukat a filmben elhangzó két replika miatt — számolt be a hét végén a román média.

A film az első vetítésen sikert ért el, a kritika is jól fogadta, s a közönség is ünnepelte. A két közéleti személyiségnél az verte ki a biztosítékot, amikor a Monica Bârlădeanu által alakított szereplő apja le szeretné beszélni a lányát, hogy Olaszországba menjen dolgozni, s ecseteli, mennyire nem szeretik ott a románokat, a következőket mondja: ,,nem hallottad azt a kurva Mussolinit, aki holtan látna minden románt", majd később ,,Verona idióta polgármesterére" utal. Mussolini egyébként beperelte a rendezőt, aki azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ez cenzúra, a művészi önkifejezés megakadályozása, és hozzátette, hogy tudomása szerint a tiltakozók egyike sem látta a filmet. A hírek szerint a Fandango filmforgalmazó vállalat képviselője bejelentette, hogy forgalmazni fogja a filmet Olaszországban, minden cenzúra nélkül. (P. M.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-08: Magazin - x:

Zrínyi Miklós Szigetváron

Egész alakos szobrot állítottak Zrínyi Miklósnak (1508—1566) Szigetváron. Michael Stebih horvát képzőművésznek a hős várvédőt ábrázoló alkotását vasárnap leplezték le a baranyai városban, a hagyományos Zrínyi-napok keretében.
2009-09-08: Magazin - x:

A világ egyik legdrágább whiskyje

,,Csapra verik" a világ egyik legdrágább whiskyjét, amelyből egy pohárka 1250 eurót (5300 lej) kóstál. A kilencven éve lepárolt, házasítatlan (vagyis egyféle gabonából készült, single malt) whiskyt október 4-én bontják fel — jelentette be Han van Wees holland italkereskedő. De rögtön hozzátette: persze csak akkor, ha legalább harmincan jelentkeznek a különlegesség megkóstolására.