A világ egyik legdrágább whiskyje

2009. szeptember 8., kedd, Magazin

,,Csapra verik" a világ egyik legdrágább whiskyjét, amelyből egy pohárka 1250 eurót (5300 lej) kóstál. A kilencven éve lepárolt, házasítatlan (vagyis egyféle gabonából készült, single malt) whiskyt október 4-én bontják fel — jelentette be Han van Wees holland italkereskedő. De rögtön hozzátette: persze csak akkor, ha legalább harmincan jelentkeznek a különlegesség megkóstolására.

A Springbank 1919 whiskyre van Wees 1970-ben kevesebb mint ezer guldenért (mai áron kb. 1910 lej) tett szert. Az ital nem akármilyen helyet foglal el a különlegességek között: a World Whiskey Index szerint ebből a fajtából már csak 24 üveggel van a világon, egy flaska pedig 55 000 eurót (mintegy 233 200 lej) ér. Igen ritkán nyílik alkalom arra, hogy egy ilyen értékes darabot felnyissanak, de végtére is csak azért készítették, hogy megigyák — mondta van Wees.

A skóciai Kintyre-félszigeten álló Springbank párló egyike a három megmaradt szeszfőzdének, amelyek a híres Campbeltown Whisky-vidéken működnek. Korábban harminc üzem volt a környéken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-08: Magazin - x:

Cenzúra Velencében

A Velencei Filmfesztiválon betiltották Bobby Păunescu Francesca című filmjének vetítését, miután Alessandra Mussolini parlamenti képviselő és Flavio Tosi, Verona polgármestere tiltakozott, mert sértve érzik magukat a filmben elhangzó két replika miatt — számolt be a hét végén a román média.
2009-09-08: Magazin - x:

Édesanyja is ellenzi

A kísérlet ellen foglalt állás hét végi nyilatkozatában annak a 13 éves holland lánynak az édesanyja, aki egyedül körbe kívánja vitorlázni a Földet. Laura Dekkert két hónapig bírósági tilalom tartja vissza a kísérlettől, miután apja, akinél jelenleg nevelkedik, támogatja terveit.