MementóLatzin Sándor — Kisgyörgy Zoltán

2009. szeptember 9., szerda, Magazin

Tizenöt esztendeje hunyt el Sepsiszentgyörgyön a sokak által kedvelt sebész főorvos, közéleti személyiség. 1920. február 7-én született Újpesten. Apai nagyszülei a moráviai Nautilscheinból telepedtek át Brassóba 1921-ben. Édesapja Latzin Vilmos Jenő, édesanyja Szadai Jolán volt.

Az elemit Brassóban, Moreni-ben román állami iskolában kezdte, majd Brassóban folytatta tanulmányait a római katolikus főgimnáziumban (1932—1940). 1941-ben beiratkozott a kolozsvári Bolyai Egyetem orvosi karára. 1947-ben végzett, de diplomáját már Marosvásárhelyen kapta, mert az orvosi kart időközben áthelyezték. 1945-ben már orvosi szolgálatot teljesített a menekültek és a katonák egészségügyi és járványmegelőző mentőorvosi szolgálatánál. 1946—1949 között a csíkszeredai Szent Vince Kórház sebésze, nőgyógyásza, rövid ideig megyei alorvos. Kérésére kap sebészorvosi állást a sepsiszentgyörgyi kórházban, ahol közel negyven évig, 1987-ben történt nyugdíjazásáig, sebészorvosként állt — szeretettel és messzemenő kedvességgel, emberséggel — a betegek százainak rendelkezésére. A lelkierőt, a kikapcsolódást természetjárásból, fotózásból, bélyeggyűjtésből merítette — írja róla életrajzírója, néhai Kisgyörgy Benjamin. Alapító tagja, mandolinosa, szólóénekese volt a kórház Sanitas zenekarának. Emlékét gyógyult betegei, maradékai őrzik. Síremléke a város római katolikus temetőjében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2009-09-09: Magazin - x:

Párizs szeme — Brassaï

(1899. szeptember 9., Brassó ―1984. július 8., Èze, Alpes Maritimes)
Száztíz éve született a Brassaï néven világhírűvé vált magyar―francia fotóművész, a párizsi éjszakák nyugtalanítóan felkavaró képeinek megörökítője.
2009-09-09: Magazin - x:

Rejtélyes repülőgép

Augusztus 24-én reggel hatkor egy kisrepülőgép szállt el a fehéroroszországi Bjeloje Boloto falucska, majd a közeli 48694. számú légvédelmi egység felett, aztán egy híd alatt átrepülve ismeretlen irányba eltűnt.