Röviden — Mózes László

2009. szeptember 10., csütörtök, Világfigyelő
Áradások Törökországban

Felhőszakadások okozta áradásokban több mint húsz ember vesztette életét tegnap reggelig Törökország északnyugati részén. Az isztambuli kormányzó megerősítette, hogy legalább huszonhárom ember meghalt, nyolc embert eltűntként tartanak nyilván. Különösen súlyos helyzet alakult ki Isztambulban és környékén.

Több mint kétezer épületet, valamint számos iskolát, kórházat és sportlétesítményt öntött el a víz. Isztambul környékén több forgalmas főutat lezártak, mert már inkább megáradt folyókra emlékeztetnek. A vízszint néhol 2—2,5 méteresre emelkedett. A legnagyobb károk Isztambul nyugati, alacsonyan fekvő területein keletkeztek, a történelmi óvárost, a turisták által sűrűn látogatott Sultanahmet negyedet viszont nem érintette az áradás.

Fico nemkívánatos személy

Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, hogy más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor ma a közeli Szécsénybe utazik Bajnai Gordonnal való találkozójára — áll a tegnapi nyílt levélben, melyet a Nógrád megyei város vezetői a szlovák nagykövetségre is elküldtek. Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester indoklásként egyaránt hivatkozik a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására és a nyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására. Mindezek miatt Robert Ficót — mint írták — nemkívánatos személynek tekintik Balassagyarmaton.

Magyar feliratok szlovák buszokon

Révkomáromban (Komárno) és Párkányban (Stúrovo) a helyi autóbuszok elektronikus kijelzőin már magyar nyelven is olvashatóak a megállók elnevezései. A példán felbuzdulva több magyarlakta község jelezte már, szeretnék, ha a helyközi buszjáratokon a településük neve magyarul is szerepelne. Az év elején elsőként a révkomáromi önkormányzat kérvényezte a Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalatnál, hogy a szlovák mellett magyarul is jelenjenek meg a megállók nevei a buszok elektronikus kijelzőin. Később Párkány városa is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Kiszabadult Afganisztánban az újságíró

NATO-katonák kiszabadították az emberrablók fogságából a The New York Times brit újságíróját tegnap Afganisztánban. A műveletet — amelyben más források szerint amerikai különleges alakulatok vettek részt — pirkadat előtt hajtották végre az északi országrészben. Stephen Farrell szombaton esett emberrablók fogságába tolmácsával együtt Kunduz tartományban. A pénteki NATO-légicsapás helyszínére akart eljutni. A tálib lázadók által elrabolt két tartálykocsi elleni légi támadásban civilek is életüket vesztették; az eset körülményeit a nemzetközi katonai szervezet és az afgán hatóságok is vizsgálják.

Berlusconi újabb nőügyei

Silvio Berlusconi újabb nőügyeit szellőztette meg az olasz sajtó, és Itáliában már többen hajlanak arra: a miniszterelnök politikai hatalma botrányos magánélete miatt hanyatlóban van. A Corriere della Sera milánói és a La Stampa torinói lap arról számolt be, hogy a 72 éves kormányfő tizennyolc magánpartiján — különböző rezidenciáin — nem kevesebb mint harminc nő vett részt. Közülük azok, akik szexuális szolgáltatást is nyújtottak, ezer eurót kaptak. Az olasz újságok ezt Gianpaolo Tarantininek, annak a bari illetőségű üzletembernek a szavaira hivatkozva írták, aki korábban azzal vált ismerté, hogy ő hajtotta fel a prostituáltakat a miniszterelnöki bulikra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-09-10: Világfigyelő - x:

Húsz éve nyitotta meg Magyarország a nyugati határát

Húsz éve, 1989. szeptember 10-én éjfélkor Magyarország hivatalosan is megnyitotta Ausztriával közös határát a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt, s ezzel véget ért a hazájukba visszatérni nem kívánó NDK-állampolgárok kálváriája.
2009-09-10: Közélet - x:

Tőkés tiltakozik a nacionalista támadások ellen — Farcádi Botond

A székelyföldi önkormányzati tisztségviselők hét végi találkozói ellen intézett szélsőséges támadások azt mutatják, hogy Romániában a román többség és a számbeli kisebbséget alkotó magyar közösség viszonya messze van a normálistól — véli Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.