Tőkés tiltakozik a nacionalista támadások ellen — Farcádi Botond

2009. szeptember 10., csütörtök, Közélet

A székelyföldi önkormányzati tisztségviselők hét végi találkozói ellen intézett szélsőséges támadások azt mutatják, hogy Romániában a román többség és a számbeli kisebbséget alkotó magyar közösség viszonya messze van a normálistól — véli Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az EMNT állásfoglalásában Tőkés kifejti: ,,Bár tudatában vagyunk annak, hogy az elnökválasztási kampány során a román politikusok hajlamosabbak »nemzetféltő« kijelentésekre, mindazáltal megengedhetetlennek tartjuk, hogy magukat felelősnek tartó közéleti szereplők indítsanak — egyelőre csak — verbális agressziót a szubszidiaritás és az önkormányzatiság vezérelvére épülő Európai Unió egyik tagországában a pontosan ezen elvek tiszteletben tartásáért és gyakorlatba ültetéséért kiálló, közösségeik által demokratikusan megválasztott tisztségviselők ellen".

Az európai parlamenti képviselő több román politikus azon kirohanásaira utal, amelyek a román állam elleni cselekedetnek minősítették a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó követeléseket. Ezek a hét végi önkormányzati nagygyűléseken hangzottak el: az RMDSZ és ez EMNT által kezdeményezett csíkszeredai, valamint a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által Székelyudvarhelyen szervezett találkozón. Ezek után nem pusztán a szélsőségesen nacionalista, hanem egyes mérsékeltként számon tartott politikusok is magyarellenes nyilatkozatokat adtak, felszólítva a hatóságokat, hogy indítsanak büntetőeljárást a területi autonómia sürgetői ellen. Tőkés szerint mindkét rendezvény tiszteletben tartotta a jogállamiság alapelveit, s éppen ezért a velük szembeni hatósági büntető fellépés szorgalmazása tulajdonképpen egyet jelent a román demokrácia és jogállamiság elleni durva támadással. ,,Teljes mértékben azonosulunk Szé­kelyföld választott önkormányzati vezetőinek követeléseivel, és tiltakozunk az őket ért nacionalista támadások ellen" — szögezi le. Hangsúlyozza: Szé­kelyföld sajátos közigazgatási jogállása összhangban áll az Európai Unió több tagországának ez irányú pozitív gyakorlatával. Az EMNT elnöke úgy véli, a székelyföldi választott önkormányzati tisztségviselők által kívánatosnak tartott megoldás erősíti, és nem gyengíti a román államot, amely biztosítani hivatott állampolgárai jólétét, esély- és jogegyenlőségét.

Az EMNT ugyanakkor felkéri az RMDSZ parlamenti képviseletét, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel védje meg a támadásoktól és a retorzióktól a Székelyföld területi autonómiájáért békés, demokratikus eszközökkel fellé­pő önkormányzati képviselőket, illetve nyújtson hathatós védelmet a székelyudvarhelyi tanácskozást szervező, képviselői mandátummal nem rendelkező SZNT-tisztségviselőknek is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-09-10: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Áradások Törökországban
Felhőszakadások okozta áradásokban több mint húsz ember vesztette életét tegnap reggelig Törökország északnyugati részén. Az isztambuli kormányzó megerősítette, hogy legalább huszonhárom ember meghalt, nyolc embert eltűntként tartanak nyilván. Különösen súlyos helyzet alakult ki Isztambulban és környékén.
2009-09-10: Közélet - x:

Árnyékvásár Uzonban — Demeter J. Ildikó

A gazdasági válság is érződik, de mélyebb a bajok gyökere: nemigen érdemes manapság állatot tartani, no meg a hozzáállással is baj van — mondják a jelenlevők. Az árak pedig magasak: a hat-hét hetes malacokat 160—220 lejért adták, a csikókat 4000 lej körüli összegért inkább csak nézték.