Árnyékvásár Uzonban — Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 10., csütörtök, Közélet

A gazdasági válság is érződik, de mélyebb a bajok gyökere: nemigen érdemes manapság állatot tartani, no meg a hozzáállással is baj van — mondják a jelenlevők. Az árak pedig magasak: a hat-hét hetes malacokat 160—220 lejért adták, a csikókat 4000 lej körüli összegért inkább csak nézték.

Hajdani vásárok halvány utánzatát láthatta tegnap, aki eldöcögött Uzon hagyományos Róza-napi rendezvényére, a környék állattartó gazdáinak valamikori legfontosabb mustrájára: tegnap mindössze tucatnyi ló és talán kéttucatnyi malac árára alkudhatott az érdeklődő, de még a hizlalni való jószágok sem mind fogytak el.

Holott ez referenciaár — állítja egy bodoki látogató —, ehhez mérik aztán a falvakban kicsit olcsóbban kapható négylábúak értékét. A prázsmári vásáron még drágább minden, de amúgy leáldozóban ez a fajta adásvétel — vélik többen is —, a fajállatokat már tenyésztőktől veszik a tehetősebbek, a többieknek ezek is elérhetetlenek. És hát a hangulat sem a régi, áldomást ugyan két helyen is lehetett inni, de falnivalót hozzá csak egyetlen kocsi mellett sütöttek, mézeskalácsos pedig még mutatóba sem jött, igaz, gyermeket sem láttunk. Kínáltak még kősót, ostort, érclábost és vasszerszámokat, de nem sok sikerrel, a közönség nagyobb része inkább nézelődött, tájékozódott — némelyek vidám pezsgésre számítottak, a jókedvű forgatag helyett azonban csendes, nyomott várakozásra találtak, a helybeliek szerint évről évre jelentéktelenebb, már nem esemény az állatvásár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-09-10: Közélet - x:

Tőkés tiltakozik a nacionalista támadások ellen — Farcádi Botond

A székelyföldi önkormányzati tisztségviselők hét végi találkozói ellen intézett szélsőséges támadások azt mutatják, hogy Romániában a román többség és a számbeli kisebbséget alkotó magyar közösség viszonya messze van a normálistól — véli Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
2009-09-10: Közélet - x:

Létrehozzák a sepsiszéki társulást (Az RMDSZ is támogatja az MPP javaslatát) — Farkas Réka

Éllovas kíván lenni Sepsiszentgyörgy a széki társulások létrehozatalában, az MPP városi tanácsi frakciója kezdeményezi, de az RMDSZ és Antal Árpád polgármester is támogatja az erre vonatkozó határozat mihamarabbi elfogadását.