Az iskolakezdés ára — Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 14., hétfő, Közélet

Gyermekenként száz lejen alul az sem igen úszhatja meg a tanévkezdést az idén, akinek még maradt használható táskája, tolltartója, egyéb felszerelése tavalyról — létezik ugyan 35 lejes kezdőcsomag is, de az a legszükségesebbeket sem tartalmazza (a füzetek és írószerek mellett sok egyéb is kell még a tanuláshoz), az olcsó hátitáskák pedig a tapasztalat szerint karácsonyig sem bírják a terhelést.

Egy jobb iskolatáska 70—80 lejnél kezdődik (de ennek duplájára-triplájára is felmegy), a színes ceruzák, radír, hegyező, vonalzó összege már meghaladja a húsz lejt, és bár a füzetek ára 80 banitól indul, a nagyobbaké a tíz lejt is megközelíti, és ötödik osztálytól felfelé már tizenöttel kell szorozni. Ehhez adódnak a borítók, rajztömb, zene- és természettudomány-füzet, kicsiknek színes papírok és hasonlók, nagyoknak irattartók, térképek, mértani eszközök stb. (ügyes, aki ezt harminc lejből kihozza) — na és a tornafelszerelés. Itt adódnak a legnagyobb különbségek, a húsz-harminc lejes edzőcipőtől a két-háromszáz lejesig, és aki tréningből is újat akar venni, örülhet, ha 70 lejért talál megfelelőt. De aki igazán spórol, az a turkálókból öltözködik, és lehetőleg nem egyszerre vásárol meg mindent, hanem hetekkel, sőt, a nagyon előrelátóak hónapokkal előre megkezdik a beszerzést. S bár a nagy áruházak némelyikében már július végén meghirdették a tanfelszerelés-idényt, az eladók szerint egy alkalommal 20—30 lejnél többet ritkán költ erre egy-egy család. Nem is érezhető fogyasztói hullám, valamennyire kiugró forgalmat a tanévkezdés első napjainak délutánjain várnak: akkor derül ki, hogy miről feledkeztek meg eddig a szülők, vagy mit kérnek a tanítónők, tanárok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-14: Máról holnapra - x:

A viszontlátás öröme helyett — Farcádi Botond

A viszontlátás örömével menjenek iskolába a pedagógusok a tanév első napján — ezzel a szándékában talán csak naiv, a jelenlegi körülmények között azonban már-már cinikusan csengő felhívással fordult a tanárokhoz az oktatási miniszter. Hiszen talán sosem volt akkora a zűrzavar, sosem volt ennyi megválaszolatlan kérdés, ekkora bizonytalanság a tanévkezdés napján, mint idén.
2009-09-14: Közélet - x:

Bodosi faluünnep — Hecser László

Zsákban futás Bodosban
Mindössze a helyi közösség bevonásával és vállalkozók segítségével szerveztek másodszorra is falunapot szombaton Bodosban. Józsa József főszervező szerint bebizonyosodni látszik, hogy kevés pénzből is lehet örömszerző eseményt szervezni. Az istentiszteletet követően a Budai József pomológus szülőházán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg, délután és este a kántori lak udvarán zene, közösségi játékok és mulatság következett.