A hétvége hírei — Mózes László

2009. szeptember 14., hétfő, Közélet
A brandenburgi miniszterelnök köszönete

Köszönetet mondott Magyarországnak a húsz évvel ezelőtti határnyitásért Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt korábbi vezetője. Platzeck visszaemlékezett a két évtizeddel ezelőtti időkre, így arra, hogy a szeptember 10-i határnyitás éjszakáját Budapesten töltötte.

A több tízezer, az akkori NSZK-ba tartó keletnémet menekülttel szemben ő maga egyike volt azon keveseknek, akik különböző okokból mégis a hazatérést választották. ,,Emlékszem, szeptember 11-én szinte teljesen üres repülőgépen tértem vissza az NDK-ba" — mondta Platzeck, hangsúlyozva: mindezt azért tette, hogy segíthessen az ottani viszonyok mielőbbi megváltoztatásában. ,,Ehhez Magyarországon gyűjtöttem a bátorságot" — fogalmazott a brandenburgi miniszterelnök, aki úgy értékelte, hogy a két ország közötti kapcsolatok húsz év elmúltával is rendkívül szorosak és jók.

Tüntettek az egészségügyi reform ellen

Több tízezren vonultak fel szombaton Washingtonban, tiltakozva az amerikai kormány tervezett egészségügyi reformja ellen. Ez volt az egyik legnagyobb tiltakozó akció Barack Obama ellen az elnök év eleji hivatalba lépése óta. A tiltakozók szerint a tervezett reform ugrásszerűen megnöveli az állami kiadásokat, és túlságosan kiterjeszti az állami szerepvállalást. Volt, aki azt mázolta saját készítésű transzparensére, hogy Obama a szocializmus felé akarja vezetni az Egyesült Államokat. Obama azt mondta, a reform bírálói közül sokan ,,félelmeket terjesztenek ahelyett, hogy kiállnának egy komoly vitára". Szombaton szokásos heti rádióbeszédében is a reform mellett érvelt, többek között utalt egy pénzügyminisztériumi jelentésre, amely szerint a 65 éven aluli amerikaiak fele a következő tíz évben elveszíti a betegbiztosítását, ha nem reformálják meg a rendszert.

Ha Bocskai EP-képviselő lenne

Szoboravatással és szabadtéri ünnepi képviselő-testületi üléssel emlékeztek meg Hajdúböszörményben a hajdúk letelepítéséről. Kiss Attila (Fidesz) polgármester emlékeztetett rá, hogy a települést először egy 1248-as dokumentum említi, és jövőre lesz 600 éve, hogy Hajdúböszörmény mezővárosi rangot kapott. Négyszáz évvel ezelőtt, 1609-ben pedig a Bocskai István által elindított hajdútelepítés befejezéseként Báthory Gábor adott városi kiváltságlevelet a hajdúk letelepítése kapcsán Hajdúböszörménynek. Schmitt Pál (Fidesz), az Európai Parlament alelnöke az eső miatt a közeli templomban folytatódó megemlékezésen hangsúlyozta: ha Bocskai István európai parlamenti képviselő lenne, nem maradna szó nélkül ,,a gyalázatos nyelvtörvény", s mindennap legalább egy szó elhangozna Erdélyért, a Felvidékért, a magyarok autonómiájáért, az emberi jogokért.

Kiszabadul a bagdadi cipődobáló

Ujjongva várják az arab világban, és ajándékokkal fogják elhalmozni azt az iraki újságírót, aki tavaly egy bagdadi sajtótájékoztatón hozzávágta cipőjét George Bush akkori amerikai elnökhöz; Muntaszir az-Zaidi újságírót várhatóan ma szabadlábra helyezik. Az újságírót márciusban három év szabadságvesztésre ítélték, de másodfokon egy év börtönre enyhítették a büntetést. Zaidi valóságos népi hős lett az arab világban, rendkívüli tisztelet övezi. Tettéről az az általános vélekedés az arabok között, hogy jogos, hazafias cselekedet volt. Elítélésekor tiltakozó megmozdulások voltak többek között Marokkóban, Egyiptomban, a Gázai övezetben és Londonban is, szabadulása alkalmából pedig ünnepségeket tartanak, és ajándékokkal halmozzák el. A katari emírtől állítólag több sportautót, egy aranylovat kap ajándékba, és több arab családfő is megkereste a családot azzal, hogy az újságíróhoz adná a lányát feleségül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-14: Közélet - x:

Bodosi faluünnep — Hecser László

Zsákban futás Bodosban
Mindössze a helyi közösség bevonásával és vállalkozók segítségével szerveztek másodszorra is falunapot szombaton Bodosban. Józsa József főszervező szerint bebizonyosodni látszik, hogy kevés pénzből is lehet örömszerző eseményt szervezni. Az istentiszteletet követően a Budai József pomológus szülőházán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg, délután és este a kántori lak udvarán zene, közösségi játékok és mulatság következett.
2009-09-15: Magazin - x:

Velencei Filmfesztivál

A Lebanon című, 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Aranyoroszlán-díjat.