Császár Bálint gyászos évei - Józsa Lajos

2009. szeptember 15., kedd, Magazin
Sepsiszentgyörgy lakossága 1862. december 31-én megdöbbenve értesült arról, hogy a város főbírójának két kisgyermeke meghalt.

A csizmadiacéh igyekezett minden segítséget megadni a gyászoló családnak, vállalva a temetéssel járó, számukra kötelező feladatok elvégzését. Kötelességüket teljesítették Császár Bálinttal szemben is, hiszen sok évig ő volt a céh inspektora.

A tragikus eseményről a céh nótáriusa így ír 1863. január 3-án: ,,Balog József kis céhmester atyánkfia felterjeszti azt, miszerint december hó 31-én tekintetes Császár Bálint úrnak két kisdedje elhalálozott, mely egyiknek keresztatyja Málnási Antal úr, és neje, Imreh Anna asszony. Utolsó tiszteletet csizmadiacéhünk, egyszersmind volt inspectorának, másszor mint Málnási Antal keresztatyáért megtettük, mint jó keresztények, mit is látva Málnási úr ezen megtiszteltetésért céhünknek pénzt ajándékozott. Melyért céhünk köszönetet nyilvánított. Kinevezte céhünk főcéhmestere Bede Mózes és kiscéhmestere Balog József, Nagy Mózest, és Hamar Ferencet, atyánkfiait, hogy a mai napon még egyszer köszönetet tegyenek a tisztelt Málnási Antalnak."

A gyerekek halálát kanyaró okozhatta, mert az 1860-as években kelt jegyzőkönyvek említést tesznek a járványról. Császár Bálintnak egész életét beárnyékolta gyermekeinek halála.

A város iskoláinak, árvaházainak és más, középületeinek létrehozása a lelkében hordozott hiányt enyhítette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-15: Magazin - x:

Velencei Filmfesztivál

A Lebanon című, 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Aranyoroszlán-díjat.
2009-09-15: Magazin - x:

Emmy-díj politikusnő kifigurázásáért

Tina Fey komikus Emmy-díjat kapott Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt kifigurázásáért, Justin Timberlake pedig a Saturday Night Live című show vezetéséért — jelentették be szombaton a szervezők.