Hivatalok packázásaiRosszabbul áll, mint amikor elkezdte — Szekeres Attila

2009. szeptember 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Néhai ifj. Jénáki József visszaigényelte az apja által még 1927-ben vásárolt tizenkétezer négyzetméter berecki beltelket, aztán halála után fia, Jénáki Ferenc folytatta a harcot az örökség megszerzéséért. Ferenc öt éve lót-fut, tisztségviselőkhöz fordult, egyezkedett, pereskedett, elköltött már másfél száz millió régi lejt, s még mindig ott tart, ahol kezdte, vagy még ott sem... Közben hivatalok packáznak vele, a területet el akarják adni, s az örökös tovább őrlődik.

Beltelek Bereckben

A telekkönyv tanúsága szerint id. Jénáki József 1927-ben vásárolta a területet. Unokája mutatja, a berecki vasútállomás mögött található. Azt három parcellára osztották, s két részben államosították, 1948-ban, majd 1962-ben a fennmaradó részt. Erre a területre építkezett a volt IFET. Fűrésztelep működött ott, majd a vállalat a brassói székhelyű Brafor Rt. kihelyezett egysége lett a rendszerváltást követően. A cég csődöt mondott, s most a bákói Cont-Expert Kft., a felszámolóbiztos rendelkezik fölötte.

Visszakérték

Ifj. Jénáki József a 2001/10-es törvény alapján visszaigényelte a területet még a jogszabály megjelenésének évében. Aztán 2002-ben bírósági végrehajtón keresztül felszólította a Brafort a visszaszolgáltatásra, de nem történt semmi. Fia, Jénáki Ferenc 2004-ben vette át a küzdelmet. Meséli, a Brafor vezetősége, élén Madaras Lázárral addig húzta az időt, amíg a cég annyira eladósodott, hogy csődbe ment. Az aktívákat átvette a Cont-Expert, s Ferenc öccsével együtt Bákóba utazott, békés úton próbálva megszerezni jussukat. A felszámolóbiztos vezetőjével, Mihai Cobzaruval tárgyaltak, de jelen volt a cég jogtanácsosa is. Az igazgató közölte, nem mondhat le a területről, de ha az örökösök pert indítanak, s megnyerik, akkor az elsőfokú döntés után minden további nélkül visszaszolgáltatja a területet — meséli Ferenc.

Perek útján

Jénáki Ferenc 2005-ben pert indított a Brassó megyei törvényszéken. Azért ott, mert a cég brassói székhelyű, s a felszámolóbiztos brassói kirendeltsége foglalkozik az üggyel. Első fokon meg is nyerte a pert 2006 végére. A határozattal jelentkezett a cégnél. Ekkor azt mondták, nem adhatják a területet, mert a telken gyár is van. Végül a Cont-Expert megóvta a törvényszéki döntést, s a táblabíróságra került az ügy. Jénáki ott is nyert. Ekkor már 2007 szeptemberét írták, ám a táblabíróság húzta az időt, csak a döntéshozatal után hatvan nappal adta ki a határozatot. Azt is úgy, hogy a bírói testület elnökét jogászon keresztül felszólították. A felperes végül novemberben kapta kézhez a határozatot.

Most kezdődött a nagy kálvária, ecseteli Jénáki, hozzátéve, ez is olyan, mint az újságból ismert Fogolyán-örökség ügye. Jóvá­hagyták az előző ítéletet, sőt, a perköltséget is megítélték, de még mindig volt egy fellebbezési lehetőség. A Cont Expert jogtanácsosa és Mihai Cobzaru igazgató a fellebbezés mellett döntött, s a Legfelsőbb Bíróságra kerültek. Jénáki kérvényezte, hogy sürgősségi eljárással tárgyalják le az ügyet. Jóvá is hagyták, de úgy kijátszották, mondja, hogy jó román módi szerint az év eleji pernyitást áttették az év végére. Májusban tartották az érdemi tárgyalást, ám a döntést 2008 decemberére napolták el. S mit mondott ki a legfelsőbb bíróság? Formai okokra hivatkozva visszautalta alapfokra az ügyet — közli keserűen Jénáki, hozzátéve: utólag tudta meg az ügyvédjétől, hogy sok száz háromszékivel tették ugyanezt. Tulajdonképpen, ha első és másodfokon megnyerte, harmadfokon jogerős, végleges, visszavonhatatlan ítéletet kellett volna hozni — elmélkedik, de sejti, valami nem tiszta az ügy hátterében.

Közben fél évnél több telt el, s Bukarestből még nem küldték át az iratcsomót Brassóba, hogy alapfokról újrakezdjék a pert. Jénáki úgy hallotta, a Legfelsőbb Bírósá­gon történnek a legnagyobb kihágások, amit senki nem tud kivizsgálni. A hatalom szétválasztásának elve alapján az igazságügy-miniszter sem tud közbelépni, mert arra hivatkozik, hogy az igazságszolgáltatás független.

Árulják a területet

Nem elég, hogy nem adják vissza, s az igazságszolgáltatás nem működik, ráadásul el is akarják adni a területet — panaszkodik Jénáki. A Cont-Expert kiírta a versenytárgyalást. Szerencsére az első kiírásra nem jelentkezett senki, de ismét meghirdették — teszi hozzá.

A hátsó mérlegház és irodaépület is a területhez tartozik

Berecki látogatásunk során Jénáki mutatta a területet. Az állomástól fennebb jöttünk, a katonai egység előtt, de a központ irányában, ott a lerobbant fűrésztelep. Az irodaépület, a közelben a mérlegház, s amott a ládagyár. Ez az egyik parcella, bennebb, amit később államosítottak, a másik, s mellette a harmadik. Bementünk a kapun, s a telken egy férfival találkoztunk. A két helybeli szóba elegyedett, ismerték egymást. Dan Ceangă, a fűrésztelep volt faipari mérnöke béreli az aktívát. Jénákiból kitört a panasz: nézze, uram, nem adják vissza a területet, s újabban még el is akarják adni. Erre Ceangă szólt, hogy ő vásárolta meg.

— Mikor, a mostani versenytárgyaláson?

— Igen.

Ki fogom pakoltatni innen! (Jénáki és Ceangă)

Erre dühbe gurult Jénáki: nagyon jól ismeri a helyzetet, tudja, hogy pereli a területet, hogy volt képes megvásárolni egy tisztázatlan jogi helyzetű területet?!

— Nézd, Feri, ha nem én vásárolom meg, megteszi más. Hárman jelentkeztünk.

Nem számít, megnyeri a pert, s jön a végrehajtóval, kipakolja onnan, akárki is a vásárló — csattant fel Jénáki.

Ceangă érdeklődésünkre elmondta, Kanadá­ban élő sógornőjével közösen vásárolták meg a ládagyárat háromezer négyzetméter területtel együtt hárommilliárd régi lejért, s szeretnék folytatni a fafeldolgozást. Azt állította, most is termel, de ennek semmi nyomát nem észleltük.

Próbáljunk meg tisztán látni

Ceangă nem vásárolt meg semmiféle területet — hangsúlyozza mind Sípos Márton, a Brafor Rt. ügyvezetője, mind Alexandru Imbrea, a Cont-Expert brassói kirendeltségének vezetője. Ceangă egyszerűen bérli az aktívát — mondják külön-külön, amolyan megőrzési szerződést kötöttek vele — közölte a felszámolóbiztos képviselője.

Sípos Márton ecseteli: Jénáki a hivatalok packázásainak áldozata. A helyzet igen érdekes, még a román igazságszolgáltatásban is ritkán fordul elő. Azt a területet Jénákinak is megítélték, s Iulian Boldeának is. Szokatlan helyzet, melynek végkifejletét majd a bíróságnak kell eldöntenie — mondja az ügyvezető, hangsúlyozva, hogy a Braforról a felszámolócég rendelkezik. Tehát, ha lesz végleges bírósági döntés, a Cont-Expertnek vissza kell szolgáltatnia a területet annak, akinek nevére a végzés szól. A Brafor esetében a visszaigényléseket eddig mintegy ötven százalékban oldották meg.

A versenytárgyaláson nem a területet, hanem a jogi helyzetet bocsátották árverésre — magyarázza az ügyvezető. Ha valaki azt megvásárolja, majd annak kell végrehajtania a végleges bírósági döntést. Ezt Alexandru Imbrea is megerősítette. A jogot adják el. Aztán az új tulajdonosnak kell rendeznie a vitás helyzetet. Az épület mindenképpen a vásárlóé marad, de ha közben a területet másnak ítélik, azt neki kell rendeznie. Imbrea is közölte: nem teljesen, de a terület nagy részét Jénákinak és Boldeának is megítélték.

A Boldea családnak fűrésztelepe volt a szomszédos telken a két világháború között. Aztán a bécsi döntést követően a tulajdonost államellenes cselekedet vádjával kivégezték a csendőrök — mesélik a faluban.

Imbrea elmondta, amennyiben Jénáki megvásárolja az úgynevezett jogi helyzetet — néhány hónapon belül ismét kiírják a versenytárgyalást —, megkapja az épületeket, s a terület is az övé marad, feltéve, ha neki ítéli a bíróság. Az épületet a törvény értelmében ki kell fizetnie, akkor is, ha ő lesz a nyertes — hangsúlyozza. Amennyiben nem óhajtja, területet tudnak biztosítani számára a szomszédos telken.

Jénáki Ferenc megvásárolná az épületet, de nem úgy, ahogy kínálják, hanem bizonyos feltételekkel. Ugyanis, nem kérte senki, hogy a családja telkére építsenek — magyarázza. Amennyiben nem, akkor adják vissza a területet, és bontsák le az építményt, szolgáltassák vissza úgy, ahogyan elvették.

Senki sem intézkedik

Jénáki panaszolja, mennyi mindenkinél kopogtatott közbenjárásért, a helyzet megoldását sürgetve, de nem járt szerencsével. ,,Voltam György Ervin exprefektusnál kihallgatáson négyszer is, de csak az ígérgetésekkel maradtam, semmit nem tett az ügyben. Az ilyen ember ne siránkozzék, hogy leváltották tisztségéből, mert nem teljesítette hivatali kötelességét, csak meghallgatta a panaszokat, de semmit nem tett a magyarság érdekében" — fogalmaz. ,,Puskás Bá­lint alkotmánybírónál is voltam két éve. Azt mondta, ne búsuljak, mert ő utánanéz. De ennek is kitörött a nyaka, semmi nem lett belőle, csak az ígérgetés."

György Ervin érdeklődésünkre azt mondta: ,,az ügy nagyon cifra". Egyrészt a Braforral bonyolult a helyzet — lásd a kisvasút esetét is —, másrészt, minekutána az örökös perel, meg kell várni a végleges bírósági döntést. Ezt meg is mondták a panaszosnak — teszi hozzá. Ő megérti a türelmetlenségét, de semmit nem tehetnek, amíg az igazságszolgáltatás nem hoz végzést.

Jénáki hangoztatja, a Cont-Expert gazemberséget művel, amikor Kommandón, Szitabodzán, Bereckben, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön értékesíti a telkeket. Éppen ezért feljelentést akart tenni a korrupcióellenes igazgatóság megyei fiókjánál. Meghallgatásra jelentkezett, de Cristina Rotaru, az iroda munkatársa lekezelte, azt mondta, nem tudnak beleszólni, indítson polgárjogi pert. Ez felháborító! Ki kellett volna vizsgálniuk az ügyet. Ezt mondta neki Bokor Tibor szenátor is.

A panaszos végül beadvánnyal fordult a brassói területi korrupcióellenes igazgatósághoz. Ott már komolyan vették, s a napokban elkezdték a kivizsgálást.

Közben a Cont-Expert szeptember 25-re ismét versenytárgyalásra írta ki berecki aktívumait.

Balkáni módon

Nem kiemelten a Brafor esetében, hanem általában visszaszolgáltatási ügyek kapcsán egy, kilétét felfedni nem kívánó, állami vállalatnál dolgozó középvezető lapunknak elmondta, az állami vagyonkezelő ügynökség (AVAS) beintett, ne siessenek, inkább utasítsák vissza az igényléseket vélt vagy valós indokokkal, kérjenek ilyen-olyan dokumentumokat, aztán az igénylő pereljen, ha akar, az idő telik, s ha nyer is az illető, mást terhel a felelősség az ,,állami vagyon" elidegenítéséért. Balkáni módon ez történik kilenc éve az egész országban — teszi hozzá, megtoldva azzal, hogy nem alkalmazták a törvényt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-16: Magazin - x:

Nem lesz polgármester a meztelen cowboy

Visszalépett a polgármesterjelöltségtől Robert Burck, New York híres meztelen cowboya. A csizmában, kalapban és alsónadrágban megjelenő énekes, aki gitárjátékával nap mint nap szórakoztatja a Times Square turistáit, a bürokrácia miatt nem akar többé polgármester lenni.
2009-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Pannon-beton (Magánvállalkozás) — Sylvester Lajos

Betonozás az Uzonka-patak völgyében — megerősített partszakasz
A Hatod és Nagybacon között három patakparti munkatelep körül mászkálnak a hatalmas erőgépek, vadonatújak, kiváló cégreklám valamennyi, ahol ilyen technikával dolgoznak, ott magától értetődő a szakértelem, a megbízhatóság, és nyilvánvaló az anyagi biztonság is.