MagánvállalkozásPannon-beton — Sylvester Lajos

2009. szeptember 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Betonozás az Uzonka-patak völgyében — megerősített partszakasz

A Hatod és Nagybacon között három patakparti munkatelep körül mászkálnak a hatalmas erőgépek, vadonatújak, kiváló cégreklám valamennyi, ahol ilyen technikával dolgoznak, ott magától értetődő a szakértelem, a megbízhatóság, és nyilvánvaló az anyagi biztonság is.

Gigantikus méretű, csővezetékek lefektetésére alkalmas buldózerre szerelt emelődaruk, kupás markológépek magabiztosan mozognak a porondos parton és a patakmederben, kinn, a pázsiton legalább nyolcvanméternyi hosszúságú acélcső-giliszta, faburkolattal, majd egy külső szigetelőköpennyel ellátva — ennél hosszabb csak a torjai falunapokon a százméteres túrós puliszka, de azt még melegen bekebelezi a falunapozó népség, ezt a csőgilisztát pedig, úgy látom, a rozsda se eszi meg. Már az első telepen felfedezek egy hazai rendszámú betonkeverőt, a cégjelzésre is rárebben a tekintetem, s a két információs jelzésből kiköbözhetem, hogy vélem egy nyelvet beszélő és Kárpát-medencei illetőségű céget jelez a CV 61 PAN meg a Pannon-beton felirat, nem úgy, mint az újabban nálunk is szokásos Beatrix, Eszmeralda meg az ezekhez hasonló leány keresztnevek, amelyekről nem tudhatjuk, hogy a mögöttük lévő lánypalánták honnan jönnek, s azt is csak sejthetjük, hogy merre mennek.

Szóval, az ismeretlenség távolságából is szimpatizálok ezzel a Pannon névvel, meg is állok a munkatelep mellett egy-két magyar szóra, a betonfröccsentést irányító fiatalember készségesen válaszol: sepsiszentgyörgyi székhelyű a cég, a cégtulajdonos magyarhoni magyar, a melósok viszont más céghez tartoznak, nem idevalósiak. Megállok aztán a másik munkapontnál is, ahol mint hatalmas, sárga bogarak mászkálnak az erőgépek. A munkálatokat végző cég brassói, a melósok — a kiskocsik számtábláiról leolvasom — bákóiak, Neamţ megyeiek. A keleti fővezeték patakmedreken átívelő, még az 50-es években nagy propagandaricsajjal lefektetett gázvezeték nyomócsöveit cserélik ki, s ehhez az Uzonka patakán olyan betonerődítményeket építenek, amelyek a következő fél vagy egész száz esztendő áradásos rohamainak is ellenállnak.

A művezetők mindenhol közlékenyek és szívélyesek. A településjelző tábláink magyar szövegét nem az ilyenfélék mázolják le, nem, mert nekik szemmel is láthatóan egyéb a dolguk.

Jó munkát kívánva búcsúzom tőlük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Rosszabbul áll, mint amikor elkezdte (Hivatalok packázásai) — Szekeres Attila

Néhai ifj. Jénáki József visszaigényelte az apja által még 1927-ben vásárolt tizenkétezer négyzetméter berecki beltelket, aztán halála után fia, Jénáki Ferenc folytatta a harcot az örökség megszerzéséért. Ferenc öt éve lót-fut, tisztségviselőkhöz fordult, egyezkedett, pereskedett, elköltött már másfél száz millió régi lejt, s még mindig ott tart, ahol kezdte, vagy még ott sem... Közben hivatalok packáznak vele, a területet el akarják adni, s az örökös tovább őrlődik.
2009-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Helyi terméket mindenek előtt (A tudatos fogyasztásért)

Helyi Termék Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozattal népszerűsítik Magyarországon a tudatos vásárlási szokásokat és a helyi termékek fogyasztását. A fesztivál célja, hogy megismertesse azokat a lehetőségeket, amelyek révén a lehető legkisebb környezetterheléssel és a legnagyobb társadalmi haszonnal lehet vásárolni, szabadidőt eltölteni vagy éppen közlekedni.