A tudatos fogyasztásértHelyi terméket mindenek előtt

2009. szeptember 16., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Helyi Termék Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozattal népszerűsítik Magyarországon a tudatos vásárlási szokásokat és a helyi termékek fogyasztását. A fesztivál célja, hogy megismertesse azokat a lehetőségeket, amelyek révén a lehető legkisebb környezetterheléssel és a legnagyobb társadalmi haszonnal lehet vásárolni, szabadidőt eltölteni vagy éppen közlekedni.

A szervező Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a fogyasztók több mint fele hajlandó lenne több pénzt kiadni egy-egy környezetbarát termékért, viszont sok vásárló egyszerűen nem tudja, hogy ezek pontosan hol hozzáférhetőek. A fogyasztók érdekképviseletével foglalkozó közhasznú egyesület vidéki partnerszervezetei segítségével felmérte, hogy milyen vásárlási alternatívák, módszerek állnak az adott városokban élők előtt. A kezdeményezés eredményeképpen jött létre a háromállomásos országos rendezvénysorozat, mely elsőként Nyíregyházára látogatott el szeptember 12-én.

A termékfesztivál a helyi iparosok és civil szervezetek bemutatkozásán kívül számos tartalmas programot kínál: kirakodóvásár, termékbemutatók, bioételek kóstolója, koncertek, gyermekműsorok, ingyenes kerékpárszerviz, gabonaiskola, uborka-kozmetika, fóbiasátor stb., és ismert előadóművészek is népszerűsítik a fenntartható életmód előnyeit.

Tavaly Vácott, Miskolcon és Esztergomban tartottak hasonló rendezvényt, idén pedig az Európai Unió támogatásával Nyíregyházán kívül Pécsre és Veszprémbe látogat el a fesztivál.

A programsorozat nyírségi állomásán bemutatták a Tudatos Vásárló Kalauza című kiadványt, amelyben a helyi élelmiszer-lelőhelyek, biopiacok és gazdaságok, javítóműhelyek, kölcsönzők, valamint ökoturizmussal kapcsolatos hasznos információk szerepelnek. A három város Tudatos Vásárló Kalauza interneten a www.helyitermekfesztival.hu honlapon érhető el. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Pannon-beton (Magánvállalkozás) — Sylvester Lajos

Betonozás az Uzonka-patak völgyében — megerősített partszakasz
A Hatod és Nagybacon között három patakparti munkatelep körül mászkálnak a hatalmas erőgépek, vadonatújak, kiváló cégreklám valamennyi, ahol ilyen technikával dolgoznak, ott magától értetődő a szakértelem, a megbízhatóság, és nyilvánvaló az anyagi biztonság is.
2009-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Roncskazán-program — Iochom István

A roncsautó-program mintájára született meg a roncskazán-program ötlete Kézdivásárhelyen a Baxi hőkazángyártó és az Universal Paradis Kft. együttműködési megállapodása nyomán. A program kivitelezését országos érdeklődés követi, hiszen Romá­niában premiernek számít a merész kezdeményezés, melynek ötletgazdája id. Kovács Ödön.