Mi, hol, mikor?

2009. szeptember 19., szombat, Mi, hol, mikor?
Kulturális Örökség Napjai, 2009

A Székely Nemzeti Múzeum rendezvényének mai programja: 11 órakor a múzeumigazgatók és városvezetők köszöntője, 11.30 órától a Veszprém Táncegyüttes Járd ki, lábam, járd ki most című előadása, 12 órától a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes előadása (felcsíki és mezőségi táncok),

12.30-tól Ünnepek és találkozások II.: a Székely Nemzeti Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum közös néprajzi kiállításának megnyitója, tárlatvezető S. Lackovits Emőke néprajzkutató (Veszprém) és Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató (Sepsiszentgyörgy), 16 órától Boér Hunor tárlatvezetése a múzeumban. Európa kicsinyben címmel 10―18 óráig székelyföldi hagyományos mesterségek bemutatója a múzeumkertben, egész nap: Sütő Zsolt tibeti fényképeiből készült, Himalayablues című fotóinstallációjának vetítése. A belépés egész nap ingyenes.

(A Kulturális Örökség Napjainak részletes programját lapunk csütörtöki és pénteki számában olvashatják.)

Röviden

Tisztújító közgyűlések. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetei közül hétfőn 17 órától a belvárosi körzet tartja tisztújító közgyűlését a Martinovics Ignác utca 2. szám alatt (RMDSZ-székház).

Háromszékiek külföldön. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Fenyőcske néptáncegyüttese a hét végén Magyarországon részt vesz a Szotyor és Kisbucsa közötti testvértelepülési szerződés aláírásának ünnepségén. * A sepsiszentgyörgyi Dombi Szabolcs és Botond A szúnyog című animációját hatvan országból származó 2950 produkció közül beválogatták a hannoveri filmfesztiválra, amely mától keddig zajlik. * Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrászművésznek egyéni kisplasztikai kiállítása nyílt Királyhelmecen.

Gombavizsgálat. A sepsiszentgyörgyi központi piacon szombaton és vasárnap 10―13 óráig a László Kálmán Gombászegyesület és a Tega gombavizsgálatot és tanácsadást tart. A szolgáltatás ingyenes.

Világnapok. Takarítási világnap ― 1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) hirdette meg szeptember harmadik hétvégéjére. Célja a világméretű nagytakarítás, jelszava: Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon. * Biztosítási világnap az osztrák biztosítók kezdeményezésére. Európai összehasonlításban Kelet-Európa országainak lakossága még mindig alulbiztosított.

Színház

A sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stú­dió­termében az M Stúdió ma 19 órakor bemutatja William Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjának mozgásszínházi változatát. Rendező: Uray Péter.

Zene

* Kézdivásárhelyen a Kanta utcai római katolikus templomban ma a 19 órai szentmise után Szvorák Katalin Liszt- és Kodály-díjas népdalénekesnő zenés áhítatot tart, ősi Mária- és más vallásos énekeket szólaltat meg.

* A sepsiszentgyörgyi Dózsa Klubban ma 17 órától a Saint George Rock Night fesztivál ötödik kiadását tartják.

* Uzon központjában vasárnap 12 órakor felvonulással kezdődik az Uzoni Fúvóstalálkozó, majd a lisznyói Majá­listéren folytatódik a zenekarok szereplésével. Uzon központjából külön buszjárat indul.

* A sepsiszentgyörgyi Erzsé­bet park zenepavilonjában vasárnap 12 órától a zágoni ifjúsági fúvószenekar ad koncertet. Vezényel: Musát Gyula.

* Sepsiszentgyörgyön a színház kamaratermében hétfőn 19 órától Dénes Előd és zenésztársai lemezbemutató koncertet tartanak. A József Attila megzenésített verseiből álló összeállítás címe: Árnyékok.

Képernyő

A Duna II. Autonómia csatornán holnap 21 órától sugározzák a Testámentomi rendelés — Székely főnemesek című 2003-as magyar dokumentumfilmet, melynek rendezője Szakály István, operatőre Bucsek Tibor. A film Tüdős S. Kinga kiváló erdélyi történész kutatásai alapján a XVII. századi székely főnemesi családok — jelesül a Kálnokyak, az Aporok, a Mikesek és a Lázárok — életébe nyújt bepillantást hátrahagyott végrendeleteik segítségével.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom patika (telefon: 0267 352 659), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Salix (0267 364 974), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 8―12 óráig a Farmacom patika tart ügyeletet.

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Labdarúgás

* A IV. liga hatodik fordulójának mérkőzései: ma Sepsiszentgyörgyi Jövő—Gelence, Bodok—Bereck; vasárnap Szitabodza—Dálnok, Bardoc—Hidvég, Ozsdola—Illyefalva, Zágon—Papolc, Perkő—KSE, Bölön—Barót. Az ifik mérkőzései 15, a felnőtteké 17 órakor kezdődik.

* A megyei bajnokság hét végi fordulójának találkozói: Réty—Bodzaforduló, Maksa—Szotyor, Uzon—Torja, Árkos—Kőröspatak, Kilyén—Nemere, Csernáton—Kovászna, Kökös—Nagybacon.

* Az Európa Liga 1. fordulójának eredményei: A-csoport: Ajax Amszterdam—Temesvári FC 0—0, Dinamo Zagreb—RSC Anderlecht 0—2; B-csoport: Lille—FC Valencia 1—1, Genoa—Slavia Praha 2—0; C-csoport: Hapoel Tel-Aviv—Celtic Glasgow 2—1, Rapid Wien—Hamburger SV 3—0; D-csoport: Hertha BSC—Ventspils 1—1, Heerenveen—Sporting Lisboa 2—3; E-csoport: CSZKA Szófia—Fulham 1—1, Basel—AS Roma 2—0; F-csoport: Panathinaikosz—Galatasaray 1—3, Sturm Graz—Dinamo 0—1; G-csoport: SS Lazio—Salzburg 1—2, Villarreal—Levszki Szófia 1—0; H-csoport: Steaua—Sheriff Tiraspol 0—0, Fenerbahce—Twente 1—2; I-csoport: Benfica—BATE Boriszov 2—0, Everton—AEK Athén 4—0, J-csoport: FC Bruges—Sahtar Donyeck 1—4, Partizan Beograd—Toulouse 2—3; K-csoport: Sparta Praha—PSV Eindhoven 2—2; Kolozsvári CFR—FC Köbenhavn 2—0; L-csoport: Athletic Bilbao—Austria Wien 3—0, Nacional—Werder Bremen 2—3.

* Nem engedte be az öltözőbe a tulajdonost, ezért távoznia kellett a bukaresti Steaua labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról Cristiano Bergodinak. ,,Mihai Stoichiţă az új edző, pénteken már ő vezeti a tréninget" — idézte a Newsin hírügynökség Gigi Becalit. Román médiaértesülések szerint a tulajdonos a Sheriff Tiraspol elleni, csütörtöki Európa Liga-mérkőzésen akart bemenni a játékosokhoz a szünetben, az olasz edző azonban ezt nem engedte. A magát megalázva érző Becali erre tajtékozva közölte, vége az együttműködésnek. A Steaua gól nélküli döntetlent játszott moldovai ellenfelével, a hazai bajnokságban pedig csak ötödik.

Futsal

Ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban kerül sor a Sepsi FC és a Concoria Chiajna közötti teremlabdarúgó-mérkőzésre. Az A-osztályos pontvadászat harmadik fordulójának további mérkőzései: Moldocor Piatra Neamţ—Marosvásárhelyi City’US, Temesvári Poli—CIP Déva, Kolozsvár—Brassói Design Construct, Székelyudvarhely—Piskitelep, Focşani—Galaci United.

Őszi Kupa

Ma 10 órától a megyei sportigazgatóság sportpályáin kerül sor az idei páros lábtenisz Őszi Kupára. A viadal nyílt minden korosztály számára. Érdeklődni és jelentkezni a 0721 310 454-es (Popa Sándor) telefonon lehet.

A spanyolok a négy között

A címvédő orosz válogatottat felülmúló szerb csapat után a világbajnok spanyol együttes jutott csütörtökön a szombati elődöntőbe a lengyelországi férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. A spanyol csapat a fináléba kerülésért a török—görög párharc győztesével találkozik. Az eredmények: Spanyolország—Franciaország 86—66, Szerbia—Oroszország 79—68. A Törökország—Görögország és a Szlovénia—Horvátország mérkőzés tegnap lapzárta után fejeződött be.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-18: Közélet - x:

Csempészett cigaretta két koporsóban

A brassói regionális vámhivatal ellenőrző csoportja négyezer lej értékű, összesen 1740 csomag csempészcigarettát foglalt le egy Kovászna megyei fafeldolgozó cégnél — áll a hivatal sajtótájékoztatójában.
2009-09-19: Magazin - x:

Új Dan Brown-regény

Hat évvel a könyvpiacot megrengető A Da Vinci-kód sikere után a könyvszakma megint Dan Browntól várja a könyveladások felpezsdülését, ami nem kis nyomással nehezedik a kedden boltokba került The Lost Symbol írójára.