Részletek Benedek Elek életútkönyvének kicenzúrázott fejezeteibőlAz Édes anyaföld megcsonkított történelme... — Sylvester Lajos

2009. szeptember 19., szombat, Emlékezet

A kommunista diktatúra az Internacionáléba is belefoglalt parancs értelmében — ,,a múltat végképp eltörülni" — tűzzel-vassal, börtönbüntetéssel is tiltotta, bezúzatta, még az alkotókat is börtönbe csukatta, vagy jobb esetben megcsonkolva engedélyezte egyes irodalmi alkotások újrakiadását.

Ebben a Szovjetunió kelet-európai vazallus államai apró eltérésektől eltekintve egységesek voltak. A magyarországi cenzúra abban különbözött, negatív értelemben, szomszédainak cenzurális gyakorlatától, hogy amíg az utóbbiak nacionálkommunista kurzusai a nemzeti értékek megőrzését nemcsak felkarolták, hanem torz kitalációkkal ezeket túldimenzionálták, időben — lásd a dák—római kontinuitás elméletét — évezredekkel is visszatolták, addig a proletárinternacionalizmus magyar (?) képviselői a történelmet átírták és áthangolták, s a szomszédos országok népeinek érzékenységére való tekintettel, ezek nemzeti méltóságának tisztelete jegyében társul szegődtek hozzájuk a nemzeti mítoszteremtésekben és a kellemetlen történeti események elhallgatásában.

Erre kiváló példa Benedek Elek Édes anyaföldem című életútkönyvének csonkolásos újrakiadása, amelyet annak idején így is, csonkán is ,,vívmányként" könyveltünk el. Ezt a csapdahelyzetet magam sem kerülhettem el, az eredetileg két kötetbe foglalt Édes anyaföldem a Benedek Elek Emlékház avatása után két és fél évtizeddel, A szembejövő ember című dokumentumfilm forgatókönyvének írása közben jutott el hozzám, jóval a ’89-es romániai fordulat után.

Az Édes anyaföldem megcsonkolása nagy vonalakban két témakör kiirtását eredményezte. Az egyik az 1916-os, hadüzenet nélküli román betörés erdélyi magyarságot pusztító vandalizmusa, koldusbotra juttatása, Erdély gazdasági kifosztása, a másik Károlyi Mihály és híveinek nemzetpusztító kártevése, 1919-ben a hatalom Kun Béla és martalócainak — a Lenin-fiúk — kezére való átjátszása.

2009 Benedek Elek-emlékév. Ez alkalomból nemcsak illendőség, hanem kötelességünk is, hogy a csupán Nagy Mesemondóvá szelídített jóságos Elek Apó arcára visszavigyük azokat a barázdákat is, amelyeket az utókor a diktatúra éveiben próbált lesimogatni róla.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-19: Magazin - x:

Filmben szerepel a dán királynő

Filmszerepet vállalt a dán királynő. Margit dán királynő pontosan tudja, hogy ha történetesen nem királynő, akkor színésznő lett volna. És egy kicsit az is lett: most mutatták be Dániában A vad hattyúk (De vilde svaner) című filmet, amelyben a királynő tevékenyen részt vett. Ő foglalkozott a díszlettel és a jelmezekkel, sőt, egy kisebb szerepre, egy parasztasszony megformálására is vállalkozott. Margit királynőt a film bemutatójára testvére, Anna Mária, gyermekei közül pedig Frigyes és Mária kísérte el — írta az El País spanyol lap.
2009-09-19: Emlékezet - x:

Benedek Elek: Édes anyaföldem

Kisbaconi képeslap a XX. század elejéről
Erdőt, mezőt hó borít, kertem fái csillogó fehér virágba borultak. Minden fa egy-egy gyönyörű festmény, talán ennél is több: költemény. A kandallóban dorombol a tűz, s ifjú pár bámul ki az ablakon. Némult gyönyörűséggel fürdik lelkük a téli pompában. Tündér Ilona kertje szebb ennél nem lehetett.