Az utolsó azték uralkodó a British Museumban

2009. szeptember 22., kedd, Magazin

Cortés és Moctezuma egy festményen

Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Museumban. II. Moctezuma félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában a spanyol hódítók megérkezéséig.

,,Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" — mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó, Moctezuma: azték uralkodó című kiállítás társszervezője. ,,Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" — tette hozzá. Mintegy négyszázezer látogatót várnak a gyarmatosítás pusztítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra.

II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását. A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyűjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel (jelképírás eleme) jelzett szobrok többségét. A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot (teocalli) formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.

A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva. A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz- és gyöngyházberakással díszített markolatú rituális tőr. A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortéssal, kétfejű kígyót (az esőisten egyik attribútumát) ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-22: Magazin - x:

Kutyaharapást rummal — Józsa Lajos

Híres volt a sepsiszentgyörgyi barompiac, a 19. században a város központjában, később a Baromhegyen a lovak, szarvasmarhák és egyéb háziállatok adásvételének helye. A környező falvakból felhajtott háziállatok sora vásárnapokon betöltötte a Baromhegy felé vezető utakat. A kocsma, amely a mai Váradi József utca alsó felében mindig zsúfolásig telt azokkal az emberekkel, akiknek sikerült vásárt nyélbe ütniük, érdekes események helyszíne is volt.
2009-09-22: Magazin - x:

James Bond a libamáj ellen

Roger Moore brit színész, a felejthetetlen James Bond (és Angyal) újra csatába indult a libamáj ellen, elítélte előállításának módját, és nevetségesnek minősítette fogyasztását.