Pirosban a nőkért

2009. szeptember 24., csütörtök, Család

Nem csak a legtöbb férfi, hanem a legtöbb nő is szív- és érbetegségek következtében fejezi be életét — hívja fel a figyelmet a szomorú tényre az Amerikai Szív Szövetség és a Szív Világszövetség nemzetközi kezdeményezése, a Pirosban a nőkért mozgalom. Szeptember utolsó vasárnapja (idén 27-e) ugyanis világszerte a szív napja. A szívünk napjának minden esztendőben van valamilyen jelszava. Idén a Szív Világszövetség megfogalmazta téma: Élj, és tégy a szívedért!

A világstatisztika szerint 2005-ben 17,5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalálban vagy szélütésben. Felük nő volt. Tavaly Kolumbiában megkérdeztek ezer lányt és asszonyt, hogy tudomásuk szerint melyik betegség jelenti a legnagyobb veszélyt a nőkre. Csak minden tizedik tudta, hogy a nők többsége is szívbetegségben vagy szélütés következtében fejezi be életét.

A magas vérnyomással kapcsolatos agyi érkatasztrófák, a koszorúér-betegség okozta tragédiák miatt ma már minden földrészen több nő veszíti életét, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, AIDS és malária miatt együttesen. A legfrissebb adatok szerint a világtörténelemben először Kanadá­ban magasabb volt a nők szív- és érbetegség okozta halálozása, mint a férfiaké.

Ha bármelyik országban megkérdezzük az embereket, szinte mindenütt azt a választ kapjuk, hogy a szívbetegség jellegzetes férfikór. A Pirosban a nőkért mozgalom célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra a gyakran elfelejtett vagy fel nem ismert igazságra, miszerint a mai világban a legfontosabb közegészségügyi tennivaló a nők egészségének védelme a szív- és érbetegségek ellen.

A Pirosban a nőkért mozgalmat az Amerikai Szív Szövetség indította el, nemzetközi szóvivője az Oscar-díjas színésznő, Catherine Zeta-Jones, aki a plakátokon a gallérján viseli a mozgalom szimbólumát, a kis piros ruhát (fotó). A mozgalom jelképe ugyanis a piros női ruha, és a mozgalomhoz való csatlakozás jeleként a szív napján mindenki visel valamilyen piros ruhadarabot: kendőt, sálat, nyakkendőt.

A mozgalom jelmondata a piros ruhán olvasható: Ez nem piros ruha. Ez riadó! Ezzel szeretnék az embereket ráébreszteni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők többsége is valamilyen szív- és érbetegségben hal meg. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-24: Család - x:

Gondolatok a Magyar Kultúra Napján — Jártó Kocsis Edit

A mai kor kitűz egy-egy napot minden olyan dolog ünneplésére, amit a feledés veszélye fenyeget, vagy ami kívül került a közérdeklődésen. Így megemlékezünk a Földről a Föld világnapján, aztán a tisztaságról, a vakokról és gyengén látókról, majd a kultúráról.
2009-09-24: Család - x:

Erdei nebáncsvirág — Puskás Attila

Különleges módja annak, ahogyan terjeszti magvait ez a sárga, tölcsérszerű virágú erdei nebáncsvirág (Impatiens nolli-tangere), a magyarázata annak, hogy helyenként rugófűnek, nenyúljhozzámnak tisztelik.