Erdei nebáncsvirág — Puskás Attila

2009. szeptember 24., csütörtök, Család

Különleges módja annak, ahogyan terjeszti magvait ez a sárga, tölcsérszerű virágú erdei nebáncsvirág (Impatiens nolli-tangere), a magyarázata annak, hogy helyenként rugófűnek, nenyúljhozzámnak tisztelik.

Ligeterdők, elegyes, nyirkos erdők kedvenc megtelepedési helyei, tusnádfürdői nyaralásom során többször megálltam, hogy — nevével nem törődve — ujjaim érintésével felpattanjon termése, és hátragöngyölödve, hirtelen kilökje — akár több méterre is — magvait. Görbült, sarkantyús virágai a levelek hó­naljában helyezkednek el. A növény kissé mérgező.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-24: Család - x:

Pirosban a nőkért

Nem csak a legtöbb férfi, hanem a legtöbb nő is szív- és érbetegségek következtében fejezi be életét — hívja fel a figyelmet a szomorú tényre az Amerikai Szív Szövetség és a Szív Világszövetség nemzetközi kezdeményezése, a Pirosban a nőkért mozgalom. Szeptember utolsó vasárnapja (idén 27-e) ugyanis világszerte a szív napja. A szívünk napjának minden esztendőben van valamilyen jelszava. Idén a Szív Világszövetség megfogalmazta téma: Élj, és tégy a szívedért!
2009-09-24: Család - x:

Veszekedős franciák

A franciák 84 százaléka összevész útitársával a nyaralás alatt, legyen szó házaspárról, családról vagy baráti társaságról — derül ki az Expedia internetes utazási iroda felméréséből, amelyet a Libération párizsi napilap ismertetett kedden.