Veszekedős franciák

2009. szeptember 24., csütörtök, Család

A franciák 84 százaléka összevész útitársával a nyaralás alatt, legyen szó házaspárról, családról vagy baráti társaságról — derül ki az Expedia internetes utazási iroda felméréséből, amelyet a Libération párizsi napilap ismertetett kedden.

Tény, hogy a veszekedések fele általában jól végződik, de a felmérés szerint 54 százalékuk már az utazás előtt kitör, 19 százalékuk pedig az utazás alatt érlelődik: a franciák leggyakrabban a kocsiban vesznek össze, azt követően a buszos körút okoz leginkább stresszt, a repülőutat és a legnyugodtabb vonatozást megelőzve.

A közvélemény-kutatás azt a közvélekedést is cáfolni látszik, hogy egy közös utazás békét teremhet a civakodó párok kapcsolatában, ugyanis a megkérdezettek fele azt mondta: a legnagyobb veszekedések a nyaralásról való hazatérést követően robbannak ki. Igaz, azok fele kibéküléssel zárul, és a franciák húsz százaléka később még nevetni is tud azon, hogy min is veszett össze párjával.

A megkérdezettek 22 százaléka egyenesen úgy véli, hogy a nyaralás nem feledteti a párok között meglévő konfliktusokat, hanem inkább felerősíti azokat, s a franciáknak csak 3,5 százaléka hisz abban, hogy az utazás során el lehet menekülni a mindennapi viták elől.

A nyaralás alatt pedig szinte bármi okot adhat a franciáknak a veszekedésre. A párok 34 százaléka azért veszik össze, mert amikor eltévednek, egyikük nem akarja a helyiektől megkérdezni, hogy merre kell menni, hanem inkább két órán át keresi a szerinte rövidebb utat.

A veszekedések 31 százaléka a szállás miatt tör ki, míg a francia párok és családok 27 százaléka csak összeveszés árán tudja eldönteni, hogy melyik étterembe menjen vacsorázni. 21 százalékuknak még az időjárás is jó ürügy a kiabálásra, s 12 százalékuk egyszerűen azon vitatkozik, hogy mivel töltsék el közösen a szabad időt.

A franciák 16 százaléka állítja azt, hogy soha nem veszekszik a nyaralás alatt, 7 százalékuk viszont a nyaralást követően mond örökre búcsút egymásnak. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-24: Család - x:

Erdei nebáncsvirág — Puskás Attila

Különleges módja annak, ahogyan terjeszti magvait ez a sárga, tölcsérszerű virágú erdei nebáncsvirág (Impatiens nolli-tangere), a magyarázata annak, hogy helyenként rugófűnek, nenyúljhozzámnak tisztelik.
2009-09-24: Kultúra - x:

Román írók a székelyek között — Váry O. Péter

Kalandozás a kortárs román irodalom vidékein — így határozza meg a jövő csütörtökön, október 1-jén a Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő író-olvasó találkozó műfaját a szervező Romániai Hungarológiai Társaság, mely figyelemmel kíséri mind a kortárs román irodalom egyre hangsúlyosabb jelenlétét a magyar kultúrában (az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége éppen Románia volt), mind a vonatkozó műfordítási vonulatokat.